Categorieën

Service

Gemeentearchief brengt bijna honderd jaar oude film tot leven

Gemeentearchief brengt bijna honderd jaar oude film tot leven
Uit

Gemeentearchief brengt bijna honderd jaar oude film tot leven

  • Redactie
  • 25-09-2023
  • Uit
Gemeentearchief brengt bijna honderd jaar oude film tot leven


SCHIEDAM - Het Gemeentearchief Schiedam brengt een Schiedamse film van bijna honderd jaar oud weer tot leven. Dit ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis. In 1927 vestigden Adrienne Solser, een beroemdheid in Nederland, en haar zoon André Boesnach hun filmstudio ‘Eureka’ in Schiedam. De studio, die een kort, roerig leven was beschoren, maakte in Schiedam de komedie ‘Bet naar de Olympiade’. In samenwerking met Wenneker Cinema, Magda Meijer en Suzette Ronteltap organiseert het gemeentearchief een live-vertoning van dit Schiedams erfgoed.

In de slapstickfilm droomt Bet, een Amsterdams volkstype, dat ze mee wil doen met de Olympische Spelen in Amsterdam. Natuurlijk moet ze zich eerst bekwamen in verschillende sporten, én het Olympisch comité ervan overtuigen dat ze de meest geschikte kandidaat is. Haar man Hein, een echte pantoffelheld, probeert haar te helpen, met wisselende resultaten. De stille Bet-films van Adrienne Solser en Andre Boesnach waren razend populair in de jaren 1920-30. Een uniek aspect aan deze voorstelling was dat Solser de film live uitlegde en bezong. 

Het Gemeentearchief Schiedam heeft voor het thema ‘Eureka’ van de Maand van de Geschiedenis de historie van de filmstudio en diens directie onderzocht met hulp van stagiair Chris Klarenbeek. Het boekje ‘Hollywood in Schiedam’ vertelt het verhaal van de droom van Hollywood in Schiedam en is verkrijgbaar tijdens de voorstelling en bij de receptie van het gemeentearchief. 

In oktober organiseren het Gemeentearchief Schiedam, Stedelijk Museum Schiedam, Jeneverie ’t Spul, het Schiedams Boekhuis en de Historische Vereniging Schiedam allerlei activiteiten. Die samenwerking is nieuw, bedoeld om de themamaand van de geschiedenis kracht bij te zetten.

'Bet naar de Olympiade is op 15 oktober vanaf twee uur te zien in Wenneker Cinema