Categorieën

Service

Gerrit van Schuppen: passie in het ‘poëzeren’ met Saskia

Gerrit van Schuppen: passie in het ‘poëzeren’ met Saskia
Uit

Gerrit van Schuppen: passie in het ‘poëzeren’ met Saskia

  • Kor Kegel
  • 23-05-2023
  • Uit
Gerrit van Schuppen: passie in het ‘poëzeren’ met Saskia

Gerrit van Schuppen in verwondering; foto: SAGE


SCHIEDAM – Geen bloemen. Gerrit van Schuppen vond dat bloemen op het veld horen en niet in een vaas. Vandaag om twaalf uur is de afscheidsbijeenkomst in de aula van crematorium Beukenhof.

Gerrit van Schuppen was in Schiedam beter bekend als Gerrit van SAGE en zo staat het eveneens op de overlijdenskaart. SAGE is het kunst- en dichtersduo dat hij samen met Saskia van Herwijnen vormde, al sinds 1994, maar echt naar buiten tredend sinds 1999. Ze woonden in de Gorzen.

In die wijk liet Gerrit al veertig jaar geleden merken dat hij een schrijf- en tekentalent had. Hij verbond zich aan de redactie van het wijkblad van de bewonersvereniging Schiedam-Zuid. Hij tekende actualiteiten op en bedacht een naam voor het wijkblad: de Gorzette, een samentrekking van de Gorzen en gazette.

Zijn talenten zou hij met zijn vriendin en latere levensgezellin Saskia van Herwijnen verder uitdiepen en ontwikkelen. SAGE werkte met woord en beeld en was deelnemer van Stichting Kunst Werkt Schiedam. In de serie ‘Poging tot Poëzie' zocht SAGE naar een visuele vorm van poëzie, wat de pogingen van Saskia en Gerrit een bredere functie gaf dan wanneer tekst wordt gestold tot een gedicht. Ze maakten objecten en installaties. Hun werk was twee- en driedimensionaal en bestond ook uit filmpjes. Saskia en Gerrit brachten als SAGE poëzie en beeldende kunst samen, zoals in ‘Galerie 93’, ‘Het Poëzijn’ (2001) en ‘Poëzieplein’ (uitgeverij Artemis, Schiedam 2009). Het werk van SAGE is opgenomen in ‘Zieteratuur’ (uitgeverij Passage, 2010), de Poëziekrant en in 'Vorm & Visie. Geschiedenis van de concrete en visuele poëzie in Nederland en Vlaanderen' (2013).

Gerrit van Schuppen was een buitengewoon zachtaardige en lieve man, maar kon als dichter en schrijver zeer snedig en expliciet zijn, zelfs boos. Hij apprecieerde de rubriek ‘Het boze oog’ van Gerrit Komrij in NRC Handelsblad, dat hem kritisch leerde kijken naar de gebouwde omgeving.

Op zondag 14 mei kreeg Saskia hem niet meer wakker. Gerrit had al lange tijd hartproblemen. Hij is 72 jaar geworden.