Categorieën

Service

GGD begint maandag met zetten herhaalprik Corona

GGD begint maandag met zetten herhaalprik Corona
Gezond

GGD begint maandag met zetten herhaalprik Corona

  • Redactie
  • 17-09-2022
  • Gezond
GGD begint maandag met zetten herhaalprik Corona

SCHIEDAM - De GGD Rotterdam-Rijnmond begint maandag met het zetten van de herhaalprik tegen Corona. Als eersten is het de beurt aan zorgmedewerkers en mensen van zestig jaar en ouder met een kwetsbare gezondheid.

Vaak is de nabijheid van het Rotterdamse vliegveld voor Schiedam geen pré, in deze is dat anders: 'Zestienhoven' is de dichtstbijzijnde locaties waar de nieuwe vaccinatie wordt gegeven. Andere prikplekken in de regio bevinden zich vooral op de zuidelijke Maasoever. Je kunt ook zeggen: dat is voor Schiedammers nog best wel een eind fietsen. En met de metro lijkt prikken in Poortugaal sneller dan bij het vliegveld.

In de loop van dit najaar komt iedereen van twaalf jaar en ouder in aanmerking voor een inenting, aldus de GGD. Uitnodigingen voor de eerste groep gegadigden zijn verstuurd en zullen groepsgewijs de komende tijd bij mensen in de brievenbus vallen. Na zo'n uitnodiging valt er in te loggen of te bellen om een afspraak te maken. Naar verluidt zijn in heel Nederland de eerste 775.000 uitnodigingen voor de herhaalprik verstuurd.

"De herhaalprik wordt gegeven met een vernieuwd vaccin dat onlangs is goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap (EMA)", aldus de GGD. "Het vaccin biedt een brede bescherming tegen verschillende varianten van Corona. Deze herhaalprik kan worden gegeven vanaf drie maanden na de laatste coronavaccinatie of een doorgemaakte besmetting."

De herhaalprik is nodig om ernstige ziekte, ziekenhuisopname en sterfte door het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen en de bescherming tegen het virus op peil te houden, aldus de gezondheidsdienst. "Mogelijk zijn mensen na de herhaalprik ook minder vatbaar voor infectie en kunnen ze het virus minder makkelijk overdragen op anderen. Vaccinatie helpt zo om de zorg en de samenleving voor iedereen open te houden."