Categorieën

Service

GGD komt naar Schiedam met mobiele vaccinatietour

GGD komt naar Schiedam met mobiele vaccinatietour
Gezond

GGD komt naar Schiedam met mobiele vaccinatietour

  • Redactie
  • 29-05-2021
  • Gezond
GGD komt naar Schiedam met mobiele vaccinatietour

SCHIEDAM – De GGD komt over drie weken ook naar Schiedam om dak- en thuislozen, sekswerkers en arbeidsmigranten te vaccineren tegen Corona.

Onder het motto ‘ieder in Nederland heeft recht op een vaccinatie’ trekt de GGD Rotterdam-Rijnmond de steden en wijken in om mensen zonder vaste woonplek, of mensen met om andere redenen een afstand tot de zorg, in te enten. Zo’n twintig stops op verschillende plekken waar gerekend wordt op toeloop van mensen uit de doelgroep staan de komende weken gepland. De eerste was afgelopen week, toen de nachtopvang aan de Rotterdamse Vijverhofstraat werd bezocht.

De GGD Rotterdam-Rijnmond beschikt over twee ‘mobiele units’, onder meer ingezet voor het testen van mensen in Maassluis. Een van deze bussen zal op maandag 21 juni Schiedam aandoen om mensen uit de doelgroep te prikken. Door middel van posters en een flyeractie en contacten via de instellingen waar dak- en thuislozen vaker komen, zoals de nachtopvang, wordt geprobeerd mensen uit te nodigen.

“We richten ons op de gehele doelgroep”, stelt Laura Santing, projectsecretaris Vaccinatie Bijzondere Doelgroepen van de GGD. “Het is alleen lastig om niet-geregistreerde arbeidsmigranten te vinden en te bereiken.”

Dat maakt een extra inspanning hard nodig, aldus GGD-coördinator en projectleider Jeanette Plukkel. “De ervaring leert dat deze mensen door verschillende redenen een grote afstand tot de zorg hebben en dus vaak buiten beeld blijven. Iedereen in Nederland heeft recht op goede zorg, daar hoort ook een vaccinatie tegen het coronavirus bij. We leveren geen goede zorg als we deze mensen geen prik geven. Deze doelgroep heeft net als iedereen recht op een vaccinatie voor hun gezondheid. Daarnaast zijn zij ook belangrijk om de crisis te bestrijden door het vaccineren.”

Dat ook deze Schiedammers baat hebben bij een vaccinatie, weet ook betrokken straatdokter Marlieke Ridder: “Ze verblijven vaak in kleine ruimtes met veel mensen, of dat nou in een slaapzaal is of in een klein kamertje op een illegaal adres. En ze kloppen minder snel bij de huisarts of GGD aan. Bovendien: als ze al aankloppen, zijn ze vaak te laat en hebben ze vaak extreme klachten. Daarnaast is de algehele gezondheid vrij slecht bij deze mensen. Als zij corona krijgen, lopen zij verhoogde kans op complicaties. Daarom is het extra belangrijk dat zij een prik krijgen.”

De tijd en plek waar de GGD-bus op de 21ste in Schiedam zal stoppen is nog niet bekend.