Categorieën

Service

Giro vertrekt vandaag uit Schiedamse zusterstad

Giro vertrekt vandaag uit Schiedamse zusterstad
Sport

Giro vertrekt vandaag uit Schiedamse zusterstad

  • Redactie
  • 20-10-2020
  • Sport
Giro vertrekt vandaag uit Schiedamse zusterstad

Het Vrijheidsplein van Udine; foto: Wikevoyage


Laatste nieuws: Een woordvoerder van de gemeente Schiedam meldt dat de stedenband met Udine enkele jaren geleden is opgeheven...

WIELRENNEN -  In de Giro d'Italia vertrekt het peloton vandaag uit Udine, met een stedenband verbonden met Schiedam.

Het peloton gaat op weg na een rustdag in de ronde. Die ook spannend was, omdat het voltallige peloton en veel begeleiders werden getest op Corona. Op de vorige rustdag betekende dat een positieve (dus teleurstellende) uitslag voor Steven Kruijswijk, die de ronde moest verlaten. Zijn hele team Jumbo, met ook Schiedammer Jos van Emden, vergezelde hem naar huis. De afgelopen dagen werden 492 mensen in de Italiaanse ronde getest, en naar de organisatie bekendmaakte zijn er twee mensen besmet; een renner UAE Team Emirates en een medewerker van AG2R La Mondiale.

Team Sunweb is dus gevrijwaard van Coronamalheur en dat is goed nieuws voor Wilco Kelderman. De 29-jarige kopman van dat team staat tweede in het algemeen klassement, achter de Portugees Joao Almeida. Die debuteert in een grote ronde en is daarmee de grote verrassing in deze Giro. Maar de kenners verwachten toch dat hij vroeg of laat bergop de snelsten niet kan volgen. De komende dagen wachten de renners beroemde Dolomieten- en Alpen passen als de Stelvio en beklimmingen naar Sestrière en Madonna di Campiglio.

Zodoende is Kelderman kansrijk om zich te ontpoppen als de opvolger van Tom Dumoulin als tweede Nederlandse winnaar van de Giro. Als hij gevestigde namen als Nibali, Majka en Fugelsang van zich af kan houden.

Vandaag dus vertrek vanuit Udine, in het uiterste oosten van Italië, tegen Slovenië aan. Over 229 kilometer gaat het dan naar San Daniele del Friuli. Benieuwd of er Schiedammers zijn die bij de beelden uit de Giro - bijvoorbeeld op Eurosport te zien - de straten van de zusterstad herkennen. Met name het centrale Piazza della Libertà is fraai, met daaraan het gemeentehuis Loggia di Lionello uit het midden van de zestiende eeuw. Het plein is geïnspireerd op het San Marco-plein in Venetië.