Categorieën

Service

Groei in winkeldiefstallen, of meer aangiftes?

Groei in winkeldiefstallen, of meer aangiftes?
Nieuws

Groei in winkeldiefstallen, of meer aangiftes?

  • Redactie
  • 30-12-2023
  • Nieuws
Groei in winkeldiefstallen, of meer aangiftes?

Foto: archief


SCHIEDAM - Worden er meer winkeldiefstallen gepleegd dan ooit? Of vallen de oplopende diefstalcijfers toe te schrijven aan meer bewustzijn en een hogere aangiftebereidheid?

Maurice Haverkamp, voorzitter van winkeliersvereniging Schiedam Centrum, houdt het op het laatste. In ieder geval in Schiedam.

De cijfers lijken hem gelijk te geven. De verwachting van de politie is dat - als de administratie over dit jaar verwerkt is - het tien jaar oude record van 43.000 aangegeven winkeldiefstallen (let wel, in Nederland), uit de boeken gaat. Winkeliersorganisatie Inretail spreekt van een ‘groot maatschappelijk probleem’ en pleit voor hogere straffen.

In Schiedam werden tussen begin januari en eind november precies tweehonderd diefstallen gemeld. In heel 2022 waren dat er 217. Het heeft er alles van weg dat 2023 iets hoger uit zal komen.

Haverkamp schrijft die ontwikkeling toe aan de verhoogde bereidheid aangifte te doen door de winkeliers, in ieder geval die in het centrum. “Het is namelijk zo dat wij bij het Centrummanagement vorig najaar 2022 in samenwerking met Alex Glijn, onze wijkagent, en Robert Maagdenburg van beveiligingsbedrijf Shelter Security, een meeting georganiseerd hebben om een aantal tips en tricks uit te wisselen rondom het onveilige gevoel van dat moment in de winkelstraten en het winkelcentrum.” Tijdens die bijeenkomst werd de middenstanders op het hart gedrukt zo veel mogelijk aangifte te doen. “Van een diefstal, van bedreiging of geweld in hun winkel. Ik denk dus dat de stijgende cijfers hier eerder mee te maken hebben, dan dat er daadwerkelijk meer diefstallen gepleegd zijn”, zo stelt Haverkamp. “Ondernemers doen vaker aangifte, dat zorgt ook voor een stijging van de officiële cijfers.”

Als de winkeliersvoorzitter de sfeer onder zijn collega’s probeert te onderkennen, komt hij tot een soort van geruststellende conclusie: “Het gevoel onder de ondernemers is niet anders dan anders… wij voelen ons niet minder veilig dan voorheen.”

Nog even wat cijfers op een rij. De tweehonderd aangiftes in Schiedam betekent dat er 4,9 diefstallen zijn aangemeld op iedere tien winkels in de stad. In Vlaardingen is dat tot dusver dit jaar 3,4 per tien, in Maassluis 4,5 per tien, in de gemeente Westland 2,4 per tien, in Delft 6,7 per tien winkels. In Rotterdam ligt het aantal aangiftes op zes per tien winkels en koploper in de regio is Nissewaard, met 7,2 gemelde winkeldiefstallen op iedere tien winkels.