Categorieën

Service

Groenoord van gas én bomen af?

Groenoord van gas én bomen af?
Wonen

Groenoord van gas én bomen af?

  • Han van der Horst
  • 07-08-2022
  • Wonen
Groenoord van gas én bomen af?

COLUMN - We hebben er een hele tijd niks van gehoord maar er worden nog steeds pogingen gedaan Groenoord van het gas af te krijgen. Het is de bedoeling dat in alle huizen stadsverwarming komt uit de centrale van de Eneco. Of dat een goed idee is en of zich dat gemakkelijk laat realiseren staat nog lang niet vast. Huidige gebruikers van stadsverwarming – veel complexen in Rotterdam gebruiken die al sinds jaar en dag – hebben er niks aan omdat de tarieven gelijk op gaan met die van gas. Daar ben je dan klaar mee, vooral in deze maanden. Uit en te na wordt al jaren beloofd dat deze band moet worden verbroken maar er gebeurt niks. Terwijl het toch niet meer dan een administratieve handeling zou moeten zijn om de prijzen van gas en stadsverwarming los te koppelen.

En dan nog: in Groenoord moet een warmtestation gebouwd worden, een soort versterker om de stadswarmte daadwerkelijk de huizen in te krijgen. Milieudefensie bekeek eens precies waar dit ding op werkte en dat bleek aardgas. Dat stond een beetje verstopt in de haalbaarheidsstudie die het ingenieursbureau Haskoning-DHV voor het project had gemaakt. Er wordt, aldus Milieudefensie, eerder meer dan minder aardgas gebruikt (zie hier).

Deze constatering had blijkbaar geen effect op de voortvarendheid van het gemeentebstuur want de aanleg van het warmtestation gaat gewoon door.

Ondertussen is nog iets gebleken. Terwijl de klimaatcrisis de behoefte aan meer groen in stedelijke gebieden steeds urgenter maakt, moeten er in het kader van Groenoord van Gas Los zeker 63 bomen worden omgehakt, bomen die nu nog verkoeling bieden.

Dat maakt de gemeente bekend in een tekst die voor de gemiddelde burger nauwelijks te volgen is. Daarom hebben Groen Links-raadsleden Yorick Haan en Carlien Schoondermark daarover schriftelijke vragen gesteld. Ze zullen wel enorm worden uitgelachen omdat de vorige Groen Links-fractie en de toenmalige wethouder Jeroen Ooijevaar juist de drijvende krachten waren achter Groenoord van Gas los.

Toch: in het rijk der hemelen is er meer vreugde over één bekeerling dan over honderd rechtvaardigen.

Die bomen moeten blijven. En de gemeente moet ophouden een hele wijk een project door de strot te duwen waarvan absoluut niet duidelijk is of er behalve de aannemers en de consultants iemand iets mee opschiet.