Categorieën

Service

Grote opdracht voor SBM Offshore

Grote opdracht voor SBM Offshore
Bedrijven nieuws

Grote opdracht voor SBM Offshore

  • Redactie
  • 20-12-2016
  • Bedrijven nieuws
Grote opdracht voor SBM Offshore

Een van de FPSO's van SBM, de Turritella; foto SBM Offshore

SCHIEDAM - Een belangrijke nieuwe opdracht voor SBM Offshore. De Schiedamse maritiem dienstverlener heeft van oliebedrijf Exxon Mobil de opdracht gekregen voor de bouw van een productie- en opslagschip. Zo'n schip - in jargon een FPSO - kost al gauw een miljard euro.

De opdracht werd verstrekt door Exxon-dochter Esso Exploration and Production Guyana Limited. Die zet naar eigen zeggen met het schip een belangrijke stap richting de eerste olieproductie in Guyana. SBM gaat nu aan de slag met het ontwerp en de projectplanning. Komend jaar neemt Exxon een definitief besluit over de investering. Is dat een 'ja' dan wordt SBM verantwoordelijk voor de bouw, installatie en exploitatie van het schip.
 
Het betreffende Liza-olieveld in Guyana zou goed zijn voor tenminste één miljard vaten olie. Behalve Esso Exploration (45 procent) houden ook Hess Guyana Exploration (30 procent) en CNOOC Nexen Petroleum Guyana Limited een belang in het project.

Exxon Mobil heeft inmiddels een aanvraag ingediend voor een winningsvergunningen en het initiële ontwikkelingsplan voor het gebied begin december.