Categorieën

Service

Grote Schiedamse werkgever in Noorse handen

Grote Schiedamse werkgever in Noorse handen
Nieuws

Grote Schiedamse werkgever in Noorse handen

  • Redactie
  • 27-10-2022
  • Nieuws
Grote Schiedamse werkgever in Noorse handen

SCHIEDAM - Een belangrijke werkgever in Schiedam krijgt een andere eigenaar. Vopak Agencies komt in handen van de Noorse Wilhelmsen-groep. 

Vopak Agencies is niet zo maar een bedrijf; het is de voortzetting van een bedrijf dat bijna twee eeuwen geleden werd opgericht. Het was en is actief in de zogenaamde scheepsagenturen of cargadoorsdiensten. Dat zijn vertegenwoordigingen van de rederijen in de havens. De scheepsagenten regelen ter plekke de vlotte lossing en lading en alles wat daarbij komt kijken, denk aan douaneformaliteiten, maar ook optreden bij vragen, fouten of veranderingen in de transporten.

Wilhelmsen en tankopslagmultinational Vopak hebben onlangs overeenstemming bereikt over de overgang van de agenturentak van het ene naar het andere bedrijf. De overname moet nog worden goedgekeurd door de ondernemingsraad van Vopak Agencies. Als die akkoord gaat, willen de twee bedrijven de transactie nog dit jaar afronden. In de verkoop is ook een belang van vijftig procent in dochterbedrijf Diize begrepen. Diize bouwt programmatuur voor het stroomlijnen van havenprocessen en zal als dochter van Wilhelmsen en Vopak verdergaan.

Het hoofdkantoor van Vopak Agencies is sinds 2016 gevestigd in de Havenstraat in Schiedam, in een van de twee tamelijk nieuwe kantoren aan de Nieuwe Maas (zie dit artikel). Daar werken volgens een woordvoerder van het bedrijf ongeveer tachtig mensen. Samen met kantoren in Amsterdam, Terneuzen, Antwerpen Hamburg en Gothenburg heeft Vopak Agencies naar verluidt 126 mensen in dienst. Grote veranderingen op het kantoor in Schiedam zijn als gevolg van de verkoop niet te verwachten.

Vopak Agencies richt zich vooral op de tankermarkt en is in de Rotterdamse haven daarin veruit de grootste speler. Bij de totstandkoming van het Vopak-concern, door een fusie van Van Ommeren en Pakhoed in 1999, werd Vopak Agencies als enige bedrijfsactiviteit naast de tankopslag behouden, juist vanwege de sterke verwevenheid met het werk voor de opslagklanten. Volgens Patrick van der Voort namens Vopak is het afstoten van de cargadoorswerkzaamheden in het beste belang van klanten en personeel. “Zij zullen profiteren van het netwerk van Wilhelmsen.”

Wilhelmsen stelt diensten te leveren aan de scheepvaart in 2200 havens. Dit omvat behalve het traditionele agenturenwerk onder meer bewakingsdiensten, ondersteuning bij bunkeren, bij passages van het Suez- en het Panamakanaal, dokbeurten en het opleggen van schepen. Het overgrote deel daarvan betreft de ‘wilde vaart’ met tankers en bulkcarriers.