Categorieën

Service

HARC-team onderschept 70.571 kilo cocaïne in havengebied

HARC-team onderschept 70.571 kilo cocaïne in havengebied
Nieuws

HARC-team onderschept 70.571 kilo cocaïne in havengebied

  • Redactie
  • 10-01-2022
  • Nieuws
HARC-team onderschept 70.571 kilo cocaïne in havengebied

De grootste vondst deed het HARC-team op 30 december, toen tussen bananen uit Ecuador ruim vierduizend kilo cocaïne werd aangetroffen; op basis van de vondst kon de Belgische politie in Essen vijf Belgen en twee Britten aanhouden in verband met de smokkel; foto: OM


SCHIEDAM - In 2021 heeft het Hit and Run Cargo-team (HARC) in totaal 72.808 kilo cocaïne onderschept. Het team begon 194 keer een onderzoek op basis van de inbeslaggenomen partijen drugs. Dit leverde 62 aanhoudingen op.

Dit blijkt uit een opgave van het team over het afgelopen kalenderjaar. De straatwaarde van de in beslag genomen cocaïne is ruim vijf miljard euro. In de Rotterdamse haven werd 70.571 kilo cocaïne gevonden, 74 procent meer dan in 2020.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie in Rotterdam, leverde ook elders bijstand, zo werd er nog 2156 kilo cocaïne in beslag genomen. Naast cocaïne onderschepte het HARC-team ook andere soorten drugs. Zo werd er duizend kilo van het tripmiddel DMT (dimethyltryptamine) in beslag genomen.

Dat samenwerken met (internationale) partners loont, bleek in februari. Toen trof het HARC-team na een intensieve samenwerking met de Britse National Crime Agency (NCA) ruim vijftienhonderd kilo heroïne aan in een container. Dit was de grootste onderschepping van heroïne ooit in Nederland.

De grootste cocaïnevondst werd gedaan in december. Toen troffen douaniers 4180 kilo aan in een container geladen met bananen. Ook in maart, september en december werden partijen van ruim vierduizend kilo onderschept. In heel 2021 zijn er 22 partijen boven de duizend kilo in beslag genomen. April was de drukste maand, het HARC-team moest toen 22 keer in actie komen. Ook relatief kleine vondsten worden als succesvol beschouwd. Iedere onderschepte kilo cocaïne betekent namelijk een kilo minder op straat.

Ook dit jaar waren criminelen weer inventief in het verstoppen van de verdovende middelen. Toch wisten de douane en zeehavenpolitie ze in veel gevallen te vinden. Koelcontainers met bananen blijven populair als verstopplek, maar er werd ook een partij cocaïne gevonden in een geïmporteerde camper.

Het afgelopen jaar was een recordjaar qua uithalers. Het betrof uithalers die zowel met of zonder cocaïne werden aangehouden. Op het hoogtepunt werden in september in twee weken tijd 110 aanhoudingen verricht. In heel 2021 zijn er vierhonderd aanhoudingen geweest. Dat is een toename van 42 procent. Van deze aanhoudingen ging het om 198 personen; dat betekent dat sommige personen meer dan één keer zijn aangehouden. Zo is één persoon negen keer aangehouden, aldus het HARC-team. "Het hoge aantal aangehouden verdachten zonder een relatie met cocaïne drukte het afgelopen jaar zwaar op de capaciteit van de politie en het OM. Verdachten kwamen er ook vaak vanaf met een relatief lage geldboete van 95 euro.

Het OM is dan ook blij met de nieuwe uithalerswet. Voor 1 januari 2022 moest er bewezen worden of een uithaler zodanig in verband kan worden gebracht met het smokkelen van een partij drugs, dat hij zich schuldig maakt aan overtreding van de Opiumwet. Als dat verband niet, of onvoldoende, kon worden aangetoond, kon het OM alleen een boete opleggen voor het onbevoegd aanwezig zijn op een verboden terrein. Artikel 138aa Wetboek van Strafrecht maakt dat het onbevoegd aanwezig zijn op havens en luchthavens zwaarder kan worden bestraft. Wie in Nederlandse havens of vliegvelden op plekken wordt aangetroffen waar ze niets te zoeken hebben, riskeert een celstraf die kan oplopen tot twee jaar. In sommige gevallen kan de straf nog met een derde worden verhoogd. Het OM hoopt dat de nieuwe wet een afschrikwekkende werking heeft.

In 2022 wil het HARC-team zijn informatiepositie nog meer verbeteren en gaat zich ook meer richten op financieel onderzoek, dat moet resulteren in succesvolle witwas- en ontnemingszaken. Daarbij is het team tevreden met het voornemen van het nieuwe kabinet om meer geld vrij te maken voor de bestrijding van georganiseerde (drugs)criminaliteit. Daarnaast zet het OM in 2022 stevig in op corruptie. Dit doet zij onder meer in samenwerking met het Combiteam Havens. Eén ding staat vast: zonder hulp vanuit de haven zelf zijn criminelen niks. Corrupte havenmedewerkers en ambtenaren tasten de integriteit en veiligheid niet alleen van de Rotterdamse haven aan, maar ook van Nederland, aldus de jaaropgave van het HARC-team.

"Mede daarom wordt er door diverse partners in samenwerking met bedrijven en scholen ingezet op preventie. Er worden trainingen aangeboden om havenpersoneel weerbaarder te maken en ook wordt er op scholen ingezet om toekomstig havenpersoneel weerbaarder te maken. Zo, en op nog vele andere manieren, wordt er in samenwerking met bedrijven hard gewerkt aan een veilige en integere Rotterdamse haven."