Categorieën

Service

Hart onder de riem voor Girls Not Brides

Hart onder de riem voor Girls Not Brides
Nieuws

Hart onder de riem voor Girls Not Brides

  • Vlaardingen24
  • 14-03-2018
  • Nieuws
Hart onder de riem voor Girls Not Brides

Foto's: Elly Domenie, Sandy Struys, Sander Schenkel en Herman van Nieuwenhuizen


VLAARDINGEN – Vlaardingen was gisteren weer even het middelpunt van Nederland, met de uitreiking van de Geuzenpenning. Die gaat dit jaar naar de organisatie Girls Not Brides.

De Geuzenpenning werd uitgereikt door Lilian Gonçalves, oud-voorzitter van Amnesty International. Prinses Mabel van Oranje, voorzitter van Girls Not Brides en directeur Lakshmi Sundaram namen de onderscheiding in ontvangst. Onze collega's van Vlaardingen24 doen verslag.

De plechtigheid werd voorafgegaan door kransleggingen bij het Geuzengraf op begraafplaats Emaus en op de Markt. Voor de plechtigheid in de Grote kerk begon voegde ook prinses Beatrix zich, tot veler verrassing, bij het gezelschap aanwezigen. Leerlingen van het College Vos gaven kort voor de ceremonie van de kransleggingen een indrukwekkend optreden op de Markt, waarbij ze het afschuwelijke fenomeen van ‘kindbruiden’ gestalte gaven.
 
Trouwen uit liefde is in de 21ste eeuw nog altijd niet de normaalste zaak van de wereld. Meer dan zevenhonderd miljoen vrouwen zijn getrouwd voordat ze achttien jaar werden. Dat zijn vijftien miljoen meisjes elk jaar, hun jeugd komt daarmee tot een abrupt einde. Onacceptabel, vindt Girls Not Brides, een organisatie die zich sinds 2011 inspant om een einde te maken aan het kindhuwelijk.

Girls Not Brides is een wereldwijd samenwerkingsverband. Ongeveer duizend organisaties in meer dan 95 landen werken samen met één gemeenschappelijk doel: het stoppen van het kindhuwelijk binnen één generatie. De organisaties die verbonden zijn aan Girls Not Brides werken in allerlei sectoren zoals volksgezondheid, onderwijs, mensenrechten en humanitaire hulp en variëren van groepen die op lokaal niveau opereren tot grote internationale organisaties.