Categorieën

Service

De koning in de stad, en Valentyna Soloviova

De koning in de stad, en Valentyna Soloviova
Nieuws

De koning in de stad, en Valentyna Soloviova

  • Redactie
  • 14-03-2025
  • Nieuws
De koning in de stad, en Valentyna Soloviova

Foto's: Liesbeth van Duijn

SCHIEDAM - De koning was gisteren in de stad. Dat trok veel bekijks. Maar zijn Zijne Majesteit (klinkt nog steeds een beetje raar hè, na het lange Hare Majesteit) was niet het middelpunt van de belangstelling in de Grote of St.-Janskerk, maar Valentyna Soloviova. Zij nam namens de organisatie Ukraine 5 AM de Geuzenpenning in ontvangst. De jonge Oekraïense maakte indruk met haar aanwezigheid en haar woorden, zie daarvoor dit artikel.

De uitreiking van de penning zal Willem-Alexander bekoord hebben. In een uitgebreid programma met muziek en toespraken werd er toegewerkt naar de uitreiking, afgesloten met een gezongen psalm en het Wilhelmus. De Vlaardingse scholier Mirando de Man droeg zijn gedicht Vrijheid op, de gecombineerde Schiedamse en Vlaardingse mannenkoren Orpheus lieten hun indrukwekkende bassen en baritonnen klinken, er was orgelspel en muziek van filmische allure door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en ook zangeres Veronika Morska maakte indruk. 

In de vele woorden, van de burgemeesters van Vlaardingen en Schiedam, van Mart de Kruif die de onderscheiding bij Soloviova mocht omhangen, en ook in de woorden en zelfs beelden van makers Ruud Stapel en Gijs Wanders kwam het dramatisch lot naar voren van het Oekraïense volk, dat net als de Geuzen in 1940 de tirannie wil verdrijven. Weerbaarheid, daar ging het om, in de kettingbrieven van Bernardus IJzerdraat en in het werk van Ukraine 5 AM, dat opmerkt en registreert. Geen nieuws zoals dat waar we ons in Schiedam druk om maken, maar bombardementen, vernieling, dood en geweld. 

Het is moeilijk kijken in het hoofd en hart van de koning, maar het kan haast niet anders of hij moet, net als vele anderen in de kerk, getroffen, ontroerd en overtuigd zijn van het belang om je te weer te stellen tegen een agressor, om de menselijkheid hoog te houden, om te streven naar gerechtigheid als basis voor een nieuw begin. Pas dan kan er gesproken worden over, en sprake zijn van, vrede.