Categorieën

Service

Het ene verkeersbord is het andere niet, let maar eens op

Het ene verkeersbord is het andere niet, let maar eens op
Wonen

Het ene verkeersbord is het andere niet, let maar eens op

  • Redactie
  • 27-03-2021
  • Wonen
Het ene verkeersbord is het andere niet, let maar eens op

Sun van Dijk en Jeroen Ooijevaar: "Nieuwe borden duurzaam en beter voor portemonnee."


SCHIEDAM - Verkeersborden. Er zijn er ontiegleijk veel(te veel?) van. Maar wie kijkt er ooit goed naar een bord, anders dan om te zien of je een straat wel of niet in mag, en met welke snelheid? Wie kijkt er wel eens naar de achterkant van een bord? Wie raakt een verkeersbord wel eens aan?

Toch wordt dat binnenkort de moeite waard, want er zal wat te ontdekken zijn. Vooral in Schiedam-West. Binnenkort vervangt de gemeente daar rond de Bosboomlaan  verkeersborden - en straatnaamborden - voor een nieuw exemplaar, gemaakt van bamboe.

Bamboe? Een natuurproduct. Schrompelen die borden dan bij een forse regenbui niet weg, als bordkarton?

Nee. Bamboe blijkt duurzamer dan metaal, zo weet men bij de gemeente Schiedam. De bamboeborden gaan naar verluidt 'bijna twee keer' zo lang mee als borden van metaal. Bovendien zijn ze ook nog eens volledig recyclebaar. Kapotte of versleten verkeersborden kunnen tot spaanplaat verwerkt worden of als biomassa worden gebruikt voor het opwekken van stroom. ”Schiedam zet zich in voor een circulaire economie zonder afval", onderstreept wethouder Jeroen Ooijevaar. "Deze bamboeborden dragen hier aan bij."

De fracties Van Dijk en Groen Links kunnen de bamboeborden op hun naam schrijven. Zij dienden in de gemeenteraad een motie in om bamboeborden als proef in te gaan zetten. Zo gebeurt. Dit jaar wordt  bekeken of de testexemplaren een duurzaam alternatief voor metalen borden zijn. Sun van Dijk verwacht dat de introductie van bamboeverkeersborden zowel goed zijn voor de portemonnee als voor de reductie van kooldioxide.