Categorieën

Service

Het heeft de koning behaagd...

Het heeft de koning behaagd...
Nieuws

Het heeft de koning behaagd...

  • Redactie
  • 26-04-2024
  • Nieuws
Het heeft de koning behaagd...

Foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Vanmorgen zijn in de foyer van het Theater aan de Schie veertien Schiedammers - als het goed is - verrast met een koninklijke onderscheiding. 

Hein van Asseldonk (69) werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In de toelichting die bij gelegenheid van de bijzondere erkenning is opgesteld over het leven en de inzet van Van Asseldonk is onder meer te lezen dat hij ‘een uitmuntende en decennialange staat van dienst’ heeft, met vrijwillige inzet voor de samenleving sinds eind jaren 70. “Met name gericht op het onderwijs, maar ook op diverse andere terreinen zoals de politiek. Meest recent is zijn inzet in de raad van toezicht van de Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs.” Ook verricht Van Asseldonk sinds 2004 vrijwilligerswerk bij de Snickers - de Bruijn Stichting. “De stichting steunt en bevordert educatieve, charitatieve en medische instellingen en objecten ten behoeve van jeugdige personen om redenen van educatieve, charitatieve en medische redenen.”

Verder was de inwoner van de Gorzen vanaf de oprichting in december 2011 tot aan zijn afscheid in mei 2022 intensief betrokken bij Voion, in zowel het dagelijks als het algemeen bestuur. Voion is kennis- en sparringpartner voor het voortgezet onderwijs op het gebied van de onderwijsarbeidsmarkt en veilig en vitaal werken. “Hij heeft hierbij gedurende de hele periode met veel toewijding de rol van secretaris én penningmeester vervuld.”

Van Asseldonk was ook betrokken bij de VVD in Schiedam, waarvan hij onder anderen voorzitter is geweest en bij de Frankelandgroep, als lid en inmiddels voorzitter van de raad van commissarissen. “Ook beroepsmatig deed hij veel meer dan vanuit zijn functie mag worden verwacht, onder andere als vicevoorzitter van de VO-raad, een vereniging van scholen.”
 



Hanke Clausen-Krommenhoek (71) wordt gezien als een bijzonder betrokken actieve duizendpoot, voor wie nooit iets te veel is. Al sinds 1966 zet zij zich onbaatzuchtig in voor onder meer de bestrijding van eenzaamheid in Frankeland. “Door individuele bezoekjes te brengen aan de bewoners, met hen te wandelen of samen een kopje koffie te drinken en een luisterend oor te bieden, draagt ze bij aan het welzijn van de bewoners van het verzorgingstehuis”, aldus het profiel van de gemeente naar aanleiding van de onderscheiding. Ook Clausen betrokken bij het serviceteam van seniorenvereniging Soos Blauwhuis. Daar helpt zij veel mensen met het invullen van belasting- en toeslagenformulieren. Tevens draagt zij bij aan een succesvol verloop van de diverse activiteiten van de soos. Ook is ze raadsondersteuner/opvolger bij de Partij van de Arbeid in Schiedam.

Hanke Clausen-Krommenhoek is - net als de gedecoreerden die hierna volgen - benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Leon Collignon (47) is in 1993 als vrijwilliger in het Schiedamse Beatrixpark begonnen met excursies en het verzorgen van natuureducatie vanuit de Heemtuin. Na jaren van teloorgang van het park vond hij dat het park meer positiviteit nodig had. “Daarom heeft hij het initiatief genomen om de Vrienden van het Beatrixpark op te richten. Dat is een groep van vrijwilligers die de gemeente adviseert en informeert en die verschillende activiteiten in het park organiseert.”

Collignon zet zich verder specifiek in voor kinderen in achterstandsituaties. Vandaar ook dat hij stichting Kinderspel heeft opgericht met het doel om kinderen die zorg nodig hebben te ondersteunen. Jarenlang heeft hij kinderactiviteiten in het AZC in Rotterdam verzorgd. Ook is hij initiatiefnemer van het huttendorp in Gouda-Oost. Al vijftien jaar lang speelt hij een belangrijke rol bij dit grote kinderfestijn.


Miranda Dingler (57) is ‘een bevlogen vrijwilligster’ die in 1996 haar vrijwilligerswerk begon als barvrouw bij het Maasboulevardfeest. Inmiddels is ze de drijvende kracht achter een breed palet aan activiteiten in Schiedam-Zuid. Van Koningsdag en Halloween tot aan de (activiteitencommissie van de) Bewoners Vereniging Schiedam-Zuid. 

Mensen zien en spreken is de basis van haar inzet, omdat dat het begin is van alles, wat je sociale cohesie kan noemen, of een gezellige wijk. Dingler is nooit te beroerd om aan te pakken en weet mensen enthousiast te maken, zo zei de burgemeester vanmorgen. 


Theo van Giezen (76) heeft zich vele jaren ingezet in en voor onder meer de onderwijswereld, vluchtelingenwelzijn en de cultuurhistorische sector van zijn woonplaats Schiedam. “Hij is een uithangbord voor de organisaties waarvoor hij actief is”, zo werd vanmorgen duidelijk.

Daartoe behoort ook de vereniging Vrienden van het Jenevermuseum, waarvan hij mede-oprichter is. Ook is hij lid van het adviesforum van Woonplus en is hij gids op de fluisterboten van Schiedam en actief bij Rotary De Veste. Van Giezen, wonend in Nieuwland, staat bekend als ‘een bescheiden man, maar is wel iemand die dingen voor elkaar krijgt’.




Cock de Jong (75) heeft gedurende zijn werkzame leven als hoofd Automatisering bij de Nederlandse Hartstichting zijn kennis en kunde met computers elders vruchtbaar gemaakt, onder meer bij de politie, van 2009 tot 2012 bij de politie-eenheid Midden-/West-Brabant en later bij de politie-eenheid Rotterdam. Dat deed De Jong ook na zijn pensioen.

De Jong zette zich verder in bij de Schiedamse ziekenomroep, al ruim 25 jaar, presentator en redacteur van het zaterdagprogramma van ZOS Radio. Verder was De Jong elf jaar trainer, 'zowel in verenigingsverband bij voetbalverenigingen in de regio als voor de KNVB'. Momenteel is De Jong raadslid voor het Algemeen Ouderen Verbond (A.O.V.) in de Schiedamse gemeenteraad. 

Anneke Kalkhoven (67)
 is als vrijwilliger sinds 2007 actief in haar wijk Groenoord. "Als bestuurslid van zowel een bewoners- als een huurdersbelangenvereniging is zij een gedreven bewoner met veel kennis en een uitgebreid netwerk. Daardoor krijgt zij veel zaken voor elkaar. Dit geldt ook voor de wijkoverleggen waar zij aan deelneemt. Bij deze gelegenheden is zij tevens gesprekspartner van woningstichting Woonplus. Zij heeft goed zicht op wat er in de wijk speelt en denkt daarbij mee in oplossingen."

Ook zet Kalkhoven zich sinds 2015 in als organisator van het Zomerfeest Groenoord; twee jaar later zette ze een activiteitenclub voor kinderen op in Groenoord. 

Henk Lansbergen (72) is sinds 1980 actief bij voetbal- en cricketvereniging RKSV Excelsior'20, as organisator van (familie)toernooien, jeugdleider en als penningmeester. "Sinds ruim tien jaar en tot op heden is decorandus een bijzonder actief én graag gezien lid van de onderhoudsploeg. Dagelijks is hij op de club om allerhande activiteiten uit te voeren."

Guus Melchers (68) werkte in 'de financiën' en gebruikt die kennis en kunde ook na zijn pensioen. Hij was onder meer penningmeester van het Wennekerpand. "Hij zorgde ervoor dat er een goede financiële huishouding was, zodat de instellingen of stichtingen goed konden functioneren." Maar niets met geld te maken heeft zijn inzet als begeleider van het Zomerkamp bij Klubhuis Zuid. Dat doet hij al 22 jaar. Ook bij Frankeland is Melchers actief, als begeleider van bewoners. 

Aad Middendorp (84)
 werd in 1996 actief bij buurthuis de Blauwe Brug van Stichting Welzijn Schiedam én is nog altijd 'een zeer betrokken vrijwilliger met een hart van goud'. Hij neemt al jaren alle technische en alle verdere zaken die opgepakt moeten worden voor wijkhuis Oost en Nieuwland voor zijn rekening. Ook was Middendorp tot 2017 actief betrokken bij de Voedselbank. Hij vervoerder de voedselpakketten naar de verschillende uitdeelplekken en stak daar ook een handje toe. 

Joop Schoneveld (75)
 is als vrijwilliger bij de Frankelandgroep actief vanaf 2007, 'voor een aanzienlijk aantal uren per week'. Hij wordt daar 'bijzonder gewaardeerd' en is 'een attente, vriendelijke en zachtaardige man, die behalve zijn vaste wekelijkse activiteiten in Frankeland altijd direct bereid is om te helpen als men een beroep op hem doet om iets anders op te pakken'. Zo houdt hij zich al jaren bezig met allerlei logistieke zaken, met activiteitenbegeleiding en biedt hij een brede ondersteuning bij alle voorkomende taken bij de verzorging. Ook is hij een betrokken en geliefde begeleider bij drie verschillende wandelgroepen. 

Marja Spruit  (77) is sinds de jaren 90 betrokken bij onder meer de emancipatie- en de participatieraad. Zij zet zich met name al tientallen jaren in voor de wijk Nieuwland. Eerst werd het als 'krachtwijk' betiteld, nu geldt het als focusgebied, maar  er de laatste decennia ook al veel verbeteringen doorgevoerd, met inzet van Spruit. Zij heeft ook veel betekend in het realiseren van nieuwbouw in Nieuwland. 

Cor de Vette (71) zet zich al vele jaren in voor de (kerkelijke) gemeenschap(pen) van Schiedam e.o., met name in het  diaconaat, waar hij bestuurder was en zorgde voor de financiële ondersteuning van mensen die niet rond kwamen. Als  voorzitter van het Platform Diaconie en Pastoraat is De Vette betrokken bij het onderhouden van contacten met andere kerken en instellingen op het gebied diaconie en pastoraat. Zoals de zorg voor ouderen (organiseren van ouderensoos, ziekenbezoek, cursussen) en aandacht voor eenzamen in de samenleving. Ook via andere projecten, als de Vastenactie, zorgt hij voor geldinzameling, ook voor projecten in Derde Wereld.

De Vette was ook actief betrokken bij de renovatie en verduurzaming van het pand De Werf in Kethel en is daar nog als bestuurslid betrokken. Ook zet hij zich via de stichting Stadstuinieren in voor de Voedselbank.


Jan van de Water (77 )
 was bestuurder van de Parochiële Caritas Instelling (PCI), verbonden aan de Jacobus en Martinusparochie en zette zich in voor hulpverzoeken van particulieren en organisaties die een financieel duwtje in de rug konden gebruiken. Als voorzitter/penningmeester zorgde hij er bovendien voor dat de PCI die financiën kón bieden. Ook in de functie van penningmeester bij de Regionale Caritas Instelling Rijnmond was hij verantwoordelijk voor de financiën.

Bij parochie De Goede Herder in Schiedam is hij al ruim vijf jaar lid/secretaris van het Platform Diaconie en Pastoraat. Hij heeft zitting in diverse werkgroepen die het leven van vele parochianen veraangenamen. Bijvoorbeeld door het bieden van hulp op geestelijk, fysiek of financieel vlak. Daarnaast organiseert hij met het Jacobusgilde activiteiten voor parochianen en andere belangstellenden uit de buurt, zoals de boekenmarkt. Ook muzikaal heeft Van de Water zijn steentje bijgedragen. Bij de muziekvereniging Sint Radboud was hij jaren actief als secretaris met alle bijkomende activiteiten.