Categorieën

Service

Vluchtelingen tijdelijk in Novotel

Vluchtelingen tijdelijk in Novotel
Nieuws

Vluchtelingen tijdelijk in Novotel

  • Redactie
  • 29-04-2024
  • Nieuws
Vluchtelingen tijdelijk in Novotel

Ruim twee jaar geleden, kort na de inval van Rusland in Oekraïne, werden vluchtelingen uit het binnengevallen land opgevangen in het Schiedamse Novotel; allerhande mensen en organisaties brachten toen gebruiksartikelen naar het hotel


SCHIEDAM - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) brengt veertig statushouders tijdelijk onder in het Schiedamse Novotel. Dat laat B&W van de stad de raad weten.

Het COA gaat over tot die stap om in de asielzoekerscentra van de organisatie ruimte te scheppen voor nieuwkomers. Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben ontvangen; zij worden verspreid over de Nederlandse gemeenten, die geacht worden hen woonruimte aan te bieden. Dat proces stokt, bij gebrek aan woningen. Om de opvangketen nu niet helemaal te laten vastlopen, heeft het COA besloten deze statushouders, in afwachting van een echte eigen woning, tijdelijk in hotels onder te brengen. Zoals het Novotel Schiedam.

De veertig statushouders komen vandaag naar Schiedam.

B&W laat de raad ook weten: "Eerder is in het gesprek van de burgemeester met het presidium (van de gemeenteraad, red.) gesproken over een verblijfsperiode van drie weken. Dat was op dat moment onze informatie. Het COA heeft de termijn inmiddels eigenstandig veranderd in drie maanden."

De begeleiding van de groep statushouders wordt onder verantwoordelijkheid van het COA verzorgd door het team dat ook verantwoordelijk is voor de gang van zaken op het riviercruiseschip aan de Buitenhavenweg, aldus B&W. "De statushouders hebben een wekelijkse meldplicht. Voor medische zorg kunnen ze terugvallen op de huisartsenpost Schiehaven." 

Zie ook dit artikel.