Categorieën

Service

Rita van der Eijk: 'We kunnen meer doen voor vluchtelingen'

Rita van der Eijk: 'We kunnen meer doen voor vluchtelingen'
Politiek

Rita van der Eijk: 'We kunnen meer doen voor vluchtelingen'

  • Redactie
  • 25-05-2023
  • Politiek
Rita van der Eijk: 'We kunnen meer doen voor vluchtelingen'

Rita van der Eijk: 'Teleurgesteld over het uitblijven van reactie'; beeld: Schie Tv


SCHIEDAM - Rita van der Eijk is teleurgesteld. Over het ‘ambitiedocument’ van burgemeester en wethouders van Schiedam. ‘Verder werken voor een kleurrijk Schiedam’ heet het, en gisteravond sprak Van der Eijk, directeur van Meredia, er over in tijdens de raadscommissie in de Aleidazaal.

“Eerlijk is eerlijk,”, zo stelde ze: “ik ben niet echt blij na het lezen. Heel veel woorden, maar mijn zoektocht: waar staat een krachtig actieplan, van dat en dat gaan we als Schiedam doen voor de vluchtelingen in de overvolle AZC’s? Ik kon het niet vinden.”

En ze had er zo op gehoopt. Met 25 andere organisaties stelde Meredia het manifest ‘Wij maken plek op’. Zie hier. Een idealistisch stuk over de opvang van vluchtelingen, met name in Schiedam. Maar ook met concrete voorstellen, die Van der Eijk gisteren nog even aantipte: met elkaar zoeken naar lege gebouwen, samen zoeken naar gastgezinnen, met name voor alleengaande vluchtelingenkinderen. “Ik vond er niets over terug”, in het stuk waarin B&W de koers voor de komende jaren uitzet, een vervolg op het coalitieakkoord. 

Nog genanter: de 26 kregen ‘nog geen officiële reactie’ van het stadsbestuur. “Ik had zo gehoopt dat we een uitnodiging zouden krijgen en concreet iets zouden kunnen doen”, aldus Van der Eijk in de vergadering. “Ik wil toch uitspreken dat we met het uitblijven van een reactie, erg veel moeite hebben.”

“Ik begin het bijna op te geven.” Maar dat zit niet in haar aard en is wat haar betreft ook geen optie, ook al valt op veel plekken in stad en land te horen: ‘er gebeurt toch niets’. “De dood in de pot”, aldus Van der Eijk. Dat terwijl er in vluchtelingencentra mensen wachten. “En wachten, en wachten, op de reacties van gemeenten als Schiedam.”

Laten we met al die organisaties tenminste om tafel gaan zitten, met raadsleden en bestuurders, om te kijken wat we in Schiedam kunnen. “Burgers, vrijwilligers, instellingen, moskeeën en kerken die leven en werken in het veld weten soms meer dan de mensen die beleid maken. Met elkaar weten we meer.” Schiedam kan haar bijdrage leveren, aldus de Merediadirecteur. “Hier hebben we toch geen aanwijzing van de minister voor nodig?!”

Burgemeester Cor Lamers verontschuldigde zich daarop over het uitblijven van een reactie. “Dat had zorgvuldiger gekund.” En: “We gaan dat repareren.” Maar, aldus de burgemeester: dat staat los van de inhoud. “Ik heb bij het in ontvangst nemen van het manifest al gezegd dat ik niet weet of we aan dat wensenpakket kunnen voldoen. Schiedam opereert niet solo in het domein van statushouders, asielzoekers, vluchtelingen en crisisnoodopvang, maar in regionaal verband.” 

Lamers benadrukte daarbij dat iedere gemeente datgene doet ‘waar hij op dat moment toe in staat is’. “Op dit moment hebben we nul asielzoekers, maar wel meer dan zeshonderd Oekrainse vluchtelingen in de stad.” En aangezien we ‘bovenproportioneel Oekrainse vluchtelingen opnemen, is er geen drang, ook niet van het COA, om in Schiedam aanvullende asielopvang te realiseren’.

Overigens toonde ook Yorick Haan van Groen Links zich teleurgesteld. “Ik heb direct nadat het manifest was aangeboden, gevraagd om agendering van het manifest. Toen is er gezegd: laat eerst het college reageren op het manifest en laten we dan het debat aangaan aan de hand van het manifest en de reactie. Het stelt me teleur dat het zo lang moet duren en dat er herhaald moet worden aangedrongen op een reactie, voor het daadwerkelijk gebeurt.”