Categorieën

Service

Historische vereniging: nee tegen woontoren

Historische vereniging: nee tegen woontoren
Nieuws

Historische vereniging: nee tegen woontoren

  • Redactie
  • 16-03-2022
  • Nieuws
Historische vereniging: nee tegen woontoren

Om de argumenten kracht bij te zetten bewerkte het HVS een foto van de NRC tot dit 'gezicht op de geplande torenflat', vanaf de omloop van molen De Vrijheid; fotomontage: werkgroep Historische Bebouwing


SCHIEDAM - De hoge woontoren The Miller, aan het Plein 40-45, moet er niet komen. Dat stelt de Historische Vereniging Schiedam (HVS) in een bezwaarschrift tegen het plan.

"Wij hebben met ontsteltenis kennisgenomen van het voornemen tot het bouwen van het woongebouw op de hoek van Burgemeester van Haarenlaan en de ’s Gravelandseweg, dat met circa 72 meter twee keer zo hoog wordt als de hoogste molen van de wereld op circa driehonderd meter afstand", zo schrijft de HVS.

De vereniging stelt dat het besluit om een grondreseveringsovereenkomst aan te gaan met bouwer Vink die realisatie van het bouwproject mogelijk maakt, tot stand is gekomen 'zonder enig publiek debat'. Terwijl het een 'enorme schaalverandering' betekent voor het stadscentrum. "Sinds vele eeuwen wordt het stadsbeeld en de skyline van Schiedam gedomineerd door vele molens die de historie van Schiedam weerspiegelen en de geschiedenis vertellen van Schiedam waar deze stad wereldwijd beroemd om is." Ieder nieuw bouwproject moet daarom volgens de HVS worden bezien in samenhang met die omgeving en de bijbehorende geschiedenis. "Een bouwwerk dat tweemaal zo hoog wordt als de wachters van Schiedam, zien wij als een ernstige aantasting van het stadsbeeld dat de historie van de stad weerspiegelt en toeristen met verbazing zal vervullen."

De historische vereniging verwijst fijntjes naar het 'Molenbeleid Schiedam', door de gemeenteraad in 2003 vastgesteld, bedoeld om het aangezicht en ook de windvang van de molens in de stad te beschermen. "Hierbij is een maximale bouwhoogte aangegeven."

Natuurlijk moet Schiedam blijven bouwen, zo begrijpt de HVS. "Wij constateren echter dat nieuwbouwplannen van de gemeente Schiedam steeds vaker worden gepresenteerd als een voldongen feit, zonder inspraak en publieke discussie. Ook de historische opbouw en samenhang van wijken komen hiermee in het geding!"

Aantasting van het Schiedamse panorama is volgens de vereniging niet op zijn plaats, zeker niet nu Schiedam zich opmaakt voor het vieren van het 750-jarig bestaan. Niet doen dus, dit bouwplan. Was getekend: Sjaak Meijer namens de Historische Vereniging Schiedam.