Categorieën

Service

Hoe worden kwetsbare Schiedammers het best geholpen?

Hoe worden kwetsbare Schiedammers het best geholpen?
Gezond

Hoe worden kwetsbare Schiedammers het best geholpen?

  • Redactie
  • 30-09-2024
  • Gezond
Hoe worden kwetsbare Schiedammers het best geholpen?

SCHIEDAM - Meer aandacht voor jongeren en beter toegankelijke hulp, zijn de speerpunten die opvallen als Schiedammers wordt gevraagd naar wat zij belangrijk vinden waar het gaat om het opvangen van kwetsbare Schiedammers. Dat blijkt uit het participatietraject dat wordt gehouden voor opvang en ondersteuning van dergelijke inwoners van de stad. 

Samen met de gemeenten Maassluis en Vlaardingen stelde de gemeente Schiedam begin dit jaar een regiovisie vast. De drie steden werken aan een regionaal uitvoeringsplan voor beschermd wonen, maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. Dat doen de gemeenten niet alleen, want zowel partners als de participatieraden en inwoners konden op verschillende manieren meedenken over de opvang en ondersteuning van kwetsbare inwoners. In Schiedam werd daarom onder andere op 12 juni een bewonersavond georganiseerd op het Stadskantoor. Ook kon online worden meegepraat over dit onderwerp.

Deze aanpak heeft de gemeente goede inzichten gegeven waar de bewoner naar kijkt, zo laat wethouder Petra Zwang weten.  “Deze informatie en ideeën zijn voor de gemeente heel waardevol. Zo kregen we bijvoorbeeld signalen dat we meer aandacht moeten hebben voor jongeren, van hun welzijn tot aan opvang bij ernstige problemen. Dat de toegang en bereikbaarheid van alle soorten hulp laagdrempeliger kunnen. En dat we nog meer gebruik kunnen maken van lokale (informele) netwerken. De opgehaalde informatie en ideeën nemen we zo veel mogelijk mee in het uitvoeringsplan dat nu geschreven wordt.”

Het uitvoeringsplan gaat om drie soorten opvang. Beschermd wonen biedt 24-uurs ondersteuning bij psychische- of psychosociale problemen. Bijvoorbeeld een woongroep voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Maatschappelijke opvang is er voor mensen die dak- of thuisloos zijn, zoals winteropvang en dagbesteding voor dakloze mensen. Vrouwenopvang biedt tijdelijk onderdak en begeleiding aan inwoners, zowel mannen als vrouwen, die door huiselijk geweld niet meer thuis kunnen wonen. Het uitvoeringsplan wordt naar verwachting in december vastgesteld door burgemeester en wethouders.