Categorieën

Service

Hof Straatsburg onderzoekt politie-optreden in Schiedam

Hof Straatsburg onderzoekt politie-optreden in Schiedam
Nieuws

Hof Straatsburg onderzoekt politie-optreden in Schiedam

  • Redactie
  • 22-09-2022
  • Nieuws
Hof Straatsburg onderzoekt politie-optreden in Schiedam

Foto's: Flashphoto


SCHIEDAM - Het optreden van de politie tegen Yazan Al Madani in Schiedam, wordt onderzocht door het Europees Hof in Straatsburg. Dat meldt RTV Rijnmond.

Al Madani is de man die op 30 mei 2018 op het balkon stond van de woning van zijn vader in de Van den Tempelstraat in Nieuwland. Hij was verward en droeg een mes. De politie die erbij was geroepen probeerde de toen 27-jarige man met een hond en een stroomstootwapen in bedwang te krijgen Toen dat niet lukte werd door de politie een vuurwapen gebruikt. Zie hier het bericht van toen van Schiedam24. Al Madani overleed enkele dagen later.

Het OM in Rotterdam besloot destijds om de agenten van het arrestatieteam niet te vervolgen omdat zij uit zelfverdediging hadden gehandeld. De agenten zouden zelf gevaar hebben gelopen doordat Al Madani hen met zijn mes bleef aanvallen. Vader Momtaz Al Madani bestrijdt die lezing en ging naar het gerechtshof in Arnhem. Ook het hof kwam in januari 2021 tot de conclusie dat sprake was geweest van zelfverdediging, zodat de politiemensen niet voor de rechter hoefden te komen.

Al Madani is vervolgens een procedure bij het Europees Hof gestart en dat heeft na anderhalf jaar besloten zijn klacht serieus te gaan bekijken. Het hof in Straatsburg wil onder meer van de Nederlandse autoriteiten weten of het gebruikte geweld noodzakelijk was en of er voldoende is gekeken naar de psychische toestand van Yazan Al Madani.

Momtaz Al Madani kwam in 2015 naar Nederland als vluchteling uit Syrië. Zijn zoon volgde een jaar later.

Zie hier het artikel van RTV Rijnmond.