Categorie├źn

Service

Honderdduizendste Pakje Kunst

Honderdduizendste Pakje Kunst
Uit

Honderdduizendste Pakje Kunst

  • Schiedammer Online/Louise Melchers
  • 07-09-2022
  • Uit
Honderdduizendste Pakje Kunst

Joost Klaver pakt zijn Pakje Kunst uit; foto: Louise Melchers


SCHIEDAM - Vijf jaar geleden opende de landelijke organisatie Pakje Kunst één van zijn automaten in Schiedam. Gisteren was het Joost Klaver uit Leiderdorp (rechts op de foto) die in Stedelijk Museum Schiedam het 100.000e pakje uit de automaat trok. Hij kreeg van regiobeheerder Ine Elderkamp (links op de foto) een pakje met een kunstwerkje cadeau.

Ine Elderkamp is inmiddels al vier jaar regiobeheerder van regio Schiedam. Zij trekt kunstenaars uit Schiedam, Vlaardingen, Oud-Beijerland, Maassluis en Delft aan om mee te doen aan het project. In regio Schiedam werken momenteel zo’n 45 kunstenaars aan Pakje Kunst mee. “Binnenkort komen er weer drie nieuwe kunstenaars bij”, laat ze weten.

In Schiedam hangt de automaat in het Stedelijk Museum. De kunstwerken die in de pakjes van Pakje Kunst zitten, zijn ter grootte van een pakje sigaretten en je trekt ze uit oude mechanische sigarettenautomaten door er twee muntstukken van twee euro in te gooien. Er zitten allerlei soorten kunstwerkjes in de pakjes. Kunstenaars ontvangen per pakje drie euro en ze krijgen op deze manier meer bekendheid in de regio.

Elderkamp vertelt dat er uit de automaat in Schiedam gemiddeld zo’n twintig pakjes per week verkocht worden. Bij het controleren bleken het er deze week zelfs zo’n veertig te zijn. Mensen die niet in de gelegenheid zijn naar het museum te komen, kunnen de pakjes ook via de website bestellen.

Pakje Kunst is een initiatief van Ro-Nalt Schrauwen, beeldend kunstenaar in Tilburg. Hij begon in 2016 met een aantal automaten in Tilburg. Inmiddels zijn er landelijk 52 automaten over 36 steden in Nederland verspreid.

Voor Joost was het de eerste keer dat hij kennismaakte met Pakje Kunst. Hij trok een pakje met daarin een kunstwerkje van beeldend kunstenaar Annemarie van Ulden en hij was daar zeer verguld mee. “Dit is zeker niet de laatste keer dat ik zo'n pakje met kunst uit de automaat haal”, liet hij weten.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →