Categorieën

Service

Hoofdrolspeelsters Tramlijn Begeerte onder droogkap

Hoofdrolspeelsters Tramlijn Begeerte onder droogkap
Wonen

Hoofdrolspeelsters Tramlijn Begeerte onder droogkap

  • Han van der Horst
  • 19-05-2017
  • Wonen
Hoofdrolspeelsters Tramlijn Begeerte onder droogkap
SCHIEDAM - Nu de premièredatum van 'Tramlijn Begeerte op zijn Schiedams' met rasse schreden nadert, wordt het tijd dat de spelers hun haardos aanpassen bij de mode van 1950, want het stuk brengt de Vriendschapstraat in Schiedam-West uit dat jaar opnieuw tot leven.

Voor de heren is het vrij eenvoudig: veel verder dan het bloempotmodel kwamen de meeste herenkappers niet. De dames hadden meer keus. Wie het kon betalen, liet elk half jaar het haar permanenten of watergolven. Dat het kapsel van de speelsters echt de jaren vijftig look krijgt, is het werk van Francien van Dorst van Franciens Haarmode op de Aleidastraat. Zij speelt zelf toneel bij de Schiedamse vereniging Apollo en heeft als toneelkapster een vaardige hand. Om te zorgen dat de kapsels in Tramlijn Begeerte er zo authentiek mogelijk uitzien, gebruikt zij hulpmiddelen uit vroeger tijd, zoals een ouderwetse krultang.

De eerste resultaten zijn verbluffend. De kapsels sluiten perfect aan op de kleding uit 1950, die voor het grootste deel ter beschikking is gesteld door Marjolein Tuasela van Vintage'Lein op de Hoogstraat. En dan is het watergolven zelf er nog steeds niet aan te pas gekomen. Dat gebeurt een week voor de première, die plaatsvindt op 30 mei, aanvang kwart over acht.

Tramlijn Begeerte is van oorsprong een Amerikaanse toneelstuk, dat in 1947 voor het eerst werd opgevoerd en meteen het publiek diep ontroerde. De auteur Tenessee Williams plaatste de handeling in een volkswijk van New Orleans. Het stuk is omgewerkt naar de Schiedamse Vriendschapstraat, zonder daarmee het karakter aan te tasten. Zo zien wij in onze stad aan het begin van de wederopbouw zich een universeel drama ontwikkelen, voortkomend uit de geniale geest van Williams.

De voorstellingen worden gegeven in het voormalige hotel De Kroon (Hans van Heelsbergen) op de Koemarkt. Tot en met zondag zijn er in totaal zes voorstellingen.