Categorieën

Service

Hotspot Hutspot komt met nieuw stoutmoedig plan: een hotel

Hotspot Hutspot komt met nieuw stoutmoedig plan: een hotel
Uit

Hotspot Hutspot komt met nieuw stoutmoedig plan: een hotel

  • Redactie
  • 30-06-2024
  • Uit
Hotspot Hutspot komt met nieuw stoutmoedig plan: een hotel

SCHIEDAM - Bob Richters heeft een plan. Nu heeft hij dat wel vaker, maar dit plan is wel heel stoutmoedig: koop een deel van ‘het potlood’, maak er een hotel van, en dek wederom een gat in de maatschappij, waar de markt zich geen raad mee weet.

Want na Hotspot Hutspot, de Boterhamsters en ‘Rijless is more’, om maar wat gerealiseerde initiatieven van Richters te noemen, waarmee mensen zonder genoeg geld, en hun kinderen, toch te eten hebben, en te werken, moet er nu iets gebeuren aan het onderdak. “Crisissen genoeg momenteel”, stelt Richters. “Daar kunnen we over mopperen of er wat aan doen. We zien steeds meer gewone mensen op straat belanden.” En ieder weet: hoe langer je dakloos bent en zwerft, hoe moeilijker het leven wordt. Richters maakte zelf mee dat een tienermoeder met twee kinderen op straat kwam te staan - en ook niet terecht kon bij de nachtopvang, omdat ze ‘te zelfredzaam’ was. Dat een vrouw die was gescheiden, niet weg kon bij haar ex, terwijl een nieuwe vriendin introk. Dat een man, met werk, maar zonder huis, nu in zijn auto slaapt.

En dus is het Richters eer te na om ‘op zijn klauwen te blijven zitten’. “We dromen al langer van een Hotspot Hutspothotel.” Die moet verlichting bieden aan bovenstaande problematiek. In tijden van een wooncrisis dakloosheid voorkomen, daar komt het op neer. 

De clou zoals Richters die voor zich ziet, een formule die bijvoorbeeld ook bij Hotspot Hutspot werkt: de mensen met mogelijkheden scheppen de mogelijkheden voor anderen. In dit geval dus: gasten, bijvoorbeeld toeristen, met geld, maken het onderbrengen van mensen met weinig geld mogelijk.

Maar die mensen zonder geld hebben meestal wel andere mogelijkheden. Ze kunnen koken, serveren, chauffeuren of wat dan ook. Hier, in het toekomstige Hotspot Hutspothotel, moet dat ook zo kunnen. Helpen de boel draaiende te houden, noemt Richters dat. “Zoals de nachtportier die daardoor ’s avonds niet op straat slaapt; als zijn dienst erop zit, is er een bed en een douche voor hem.” 

Richters en consorten lieten hun oog vallen op ‘het Potlood’, het karakteristieke appartementengebouw pal naast de centrale bibliotheek aan de Binnenrotte, voor niet-Rotterdammers de Blaaktoren. Zij kunnen een verdieping van het gebouw van architect Piet Blom, uit de jaren 80, kopen.

Daar moet plek zijn voor veertig nieuwe en moderne, maar heel minimaal aangeklede kamers’. “De kleine kamers zullen een bed, wc, wasbak, douche en airco hebben, dat is het.” Vertier genoeg immers pal in de buurt. Net als eten of een werkplek.

Doel van het Hotspot Hutspot Hotel is ‘een stuk acute huisvestingsproblematiek in de regio Rotterdam oplossen’. Dit zoveel mogelijk zelfbedruipend. “Voor toeristen bieden we een modern, minimalistisch verblijf zonder poespas, voor een concurrerende prijs in een stad waar genoeg te doen is.” Vooral de centrale ligging is daarbij aantrekkelijk. De sommetjes gaan uit van negentig euro per nacht gemiddeld als tarief voor deze gasten. 

Voor dak- en thuislozen wil het hotel een slaapplek bieden met meer privacy dan de nachtopvang en dus de mogelijkheid zelf een bijdrage te leveren: afwassen, schoonmaken, nachtwaken. “En dat je van daaruit de boel weer verder op de rit krijgt.” 

De ambitie is om met het hotel zelfs winst te maken, die weer kan worden geïnvesteerd in de Hotspot Hutspot-activiteiten ‘voor mensen die buiten de boot vallen’. Zo moet het hotel een ‘impactonderneming’ worden - met commerciële en structurele impact’. Andersom biedt bijvoorbeeld het distributiecentrum met reststromen dat Hotspot Hutspot exploiteert weer mogelijkheden voor het voeden van de hotelgasten. En het hotel zal vooral die eetgelegenheden in Rotterdam-stad aanbevelen die meedoen met het Heat and Eat-programma van Hotspot Hutspot, dat mensen de gelegenheid biedt een kop koffie of kom soep af te rekenen voor iemand anders.

Goed, dat is dus het idee. Een verdieping van het Potlood omwerken tot Hotspot Hutspothotel. Wat is er voor nodig om het idee om te zetten in realiteit? Simpel antwoord: anderhalf miljoen. 

Voor dat bedrag wordt de eerste verdieping van het Potlood in zijn geheel overgenomen. Daar zal zo'n  800.000 euro voor nodig zijn, aldus Richters. Er zal verbouwd moeten worden. “Vloerbedekking en bedden moeten nog worden aangeschaft.”  Al met al een investering van zo’n 1,1 miljoen euro. “Kort door de bocht zitten we veilig voor opstart en exploitatie van tenminste het eerste jaar als we anderhalf miljoen euro bij elkaar krijgen.”

Het plan is om vijftien van de in totaal veertig kamers ‘sociaal’ te maken. Bedrijven en fondsen hebben al interesse getoond om die kamers te sponsoren, door middel van afname of tarieven die vergoed worden. “Dat is weer eens wat anders dan een skybox in de Kuip”, aldus Richters. Dat moet goed zijn voor jaarlijks een kleine twee ton aan inkomsten.

Uit de ‘commerciële’ kamers (25 in totaal) zou jaarlijks ruim 550.000 euro omzet moeten komen. Richters mikt op een bezettingsgraad van 75 procent om uit de kosten te komen.

Het hotel wordt een leerwerkbedrijf. “We doen over het algemeen veel zelf, en ook hier kan de afbouw en inrichting in eigen beheer worden uitgevoerd.” Er wordt een nieuwe stichting opgericht, ‘want vooral juridisch moeten zaken goed geregeld worden’.

De crowdfunding die voor het Hotspot Hutspothotel van de week is begonnen, heeft tot nu toe al ruim 78.000 euro opgeleverd.

Lees ook dit artikel.