Categorieën

Service

Houtkamp was er snel uit: 'Als je hulp wordt gevraagd...'

Houtkamp was er snel uit: 'Als je hulp wordt gevraagd...'
Politiek

Houtkamp was er snel uit: 'Als je hulp wordt gevraagd...'

  • Redactie
  • 03-12-2020
  • Politiek
Houtkamp was er snel uit: 'Als je hulp wordt gevraagd...'

SCHIEDAM – Lang hoefde hij er niet over na te denken, Marcel Houtkamp. Maandag werd hij door John van Sliedregt, fractievoorzitter van D66 in de Schiedamse raad gevraagd om tijdelijk als wethouder in te vallen voor partijgenoot Marcel Bregman. En gisteravond werd hij voorgedragen.

“Ik wil wel even helpen”, is de eenvoudige verklaring van Houtkamp. Als de partij en de stad je nodigt hebben, dan moet je goeie argumenten hebben om niet in te springen. En die had hij niet. Sinds februari geniet hij van veel lezen en tuinieren en opruimen, zoals veel Nederlanders in Coronatijd. Maar Houtkamp heeft bovendien sinds tien maanden geen baas meer die hem verwacht; hij is met pensioen.

Of was met pensioen… Als de raad zijn voordracht op 15 december overneemt kan Houtkamp op dezelfde avond nog worden benoemd. Dat is toch nog even wat anders dan de ‘buitengewoon plezierige permanente vakantie’ waar Houtkamp van genoot. Ook al was er de afgelopen periode ook de zorg en aandacht voor een zieke vader. Die is kortgeleden overleden.

Vandaag al staan er gesprekken gepland met de andere leden van het college. Die zullen onder meer gaan over de verdeling van de portefeuilles; het is volgens Houtkamp nog niet gezegd dat hij de volledige portefeuille van de zieke Bregman overneemt. Die portefeuilles waren de afgelopen tijd verdeeld onder de andere wethouders, wellicht zijn daarbij logische combinatievoordelen gebleken.

Dienstbaar aan stad en partij was het voor Houtkamp dus gesneden kost dat hij ‘ja’ zou zeggen op de vraag van Van Sliedregt. “Mijn nadenken ging er meer over hoe het hier thuis verder gaat.” Zijn vrouw verlaat binnenkort ook de school waarop zij staat, om aan haar pensioen te beginnen. “Het is niet dat we nu enorme reizen hadden gepland, zeker niet in Coronatijd waarin we vooral thuisblijven...” Maar het was toch even goed overleggen. Er is een tweede kleinkind op komst...

Nu, de uitkomst is er, als de raad geen bezwaren heeft begint Houtkamp half december aan een nieuwe fase in zijn carrière. Alhoewel je ook dat eenvoudig moet zien, betoogt hij. “Het is niet zo dat ik met zeven hoogpolitieke dossiers onder mijn arm aan de slag ga. Dat is er niet aan de hand.” Zijn inzet is vooral een bestuurlijke, om de zaken waarover een wethouder gaat de komende tijd verder te brengen. “Een oud-bestuurder die een handje helpt.”

In principe is de benoeming voor zestien weken; mocht Bregman dan niet terug aan het werk zijn, dan kan er een nieuwe verlenging met zestien weken volgen.