Categorie├źn

Service

Huishoudens betalen ongemerkt steeds meer aan Delfland

Huishoudens betalen ongemerkt steeds meer aan Delfland
Wonen

Huishoudens betalen ongemerkt steeds meer aan Delfland

  • Redactie
  • 21-10-2019
  • Wonen
Huishoudens betalen ongemerkt steeds meer aan Delfland

Hans Middendorp


DELFT - De Algemene Waterschapspartij (AWP) wil van het Hoogheemraadschap Delfland weten wat het wil doen aan de scheefgroei tussen bijdrages die huishoudens en die bedrijven aan het waterschap betalen.

"Ongemerkt komt een steeds groter deel van de waterschapslasten op het bordje van huishoudens”, stelt Hans Middendorp van de AWP Delfland. Zijn  fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland. De antwoorden worden eind november verwacht.

Een van de voornaamste waterschapsbelastingen is de watersysteemheffing, legt Middendorp uit. Die is, in het geval van eigenaren van onroerend goed, gebaseerd op de WOZ-waarde van het pand. Echter, in de afgelopen tien jaar is de waarde van woningen en huurwoningen veel harder gestegen dan die van bedrijfspanden. Met als gevolg dat het aandeel van woningen in de watersysteemheffing elk jaar iets groter wordt en het aandeel van bedrijven juist iets kleiner. "Zo worden bedrijven door huiseigenaren en huurders onbedoeld uit de wind gehouden.”

Bij de gemeentelijke belastingen gaat het anders, benadrukt Middendorp. "Daar is de OZB op basis van de WOZ-waarde voor bedrijven twee tot vier keer hoger dan voor woningen.

Voor de AWP is ‘deze sluipende toename’ reden om aan het college om een correctie te vragen. "Want in Delfland hebben we in het bestuursakkoord van begin dit jaar afgesproken dat de lasten niet zullen stijgen. Voor 2020 is zo'n correctie ook niet meer praktisch uitvoerbaar, omdat die begroting al bijna klaar is. Maar voor 2021 verwachten we dat het college met een eerlijk voorstel komt.”

In 2018 betaalden alle woningen in Delfland samen 34,6 miljoen euro, bijna vijf keer zo veel als de 7,6 miljoen van alle bedrijven, aldus de AWP. Bovendien betalen alle huishoudens samen ook nog eens 55,3 miljoen euro aan solidariteitsheffing. "Huishoudens betalen dus twee keer de hoofdprijs”, aldus Middendorp.