Categorieën

Service

Huisman bouwt grote nieuwe opdracht in Schiedam

Huisman bouwt grote nieuwe opdracht in Schiedam
Nieuws

Huisman bouwt grote nieuwe opdracht in Schiedam

  • Redactie
  • 02-08-2023
  • Nieuws
Huisman bouwt grote nieuwe opdracht in Schiedam

Ontwerp van de opbouw voor de Seaway 7; beeld: Huisman


SCHIEDAM - Schiedam zal tot eind volgend jaar zien hoe Huisman Equipment bouwt aan een grote opdracht voor Seaway 7. De Schiedamse maritieme bouwer tekent voor de volledige opbouw van de Seaway Ventus.

Dat schip gaat fundamenten voor windmolens op zee leggen, maar ook de molens zelf plaatsen. Huisman stelt dat het zijn bestaande ontwerp voor de grijper waarmee de enorme onderdelen voor de windmolens worden opgepakt en geplaatst, zal aanpassen om te kunnen voldoen aan de voorwaarde van Subsea 7, moederbedrijf van Seaway7, om zo veel mogelijk onderdelen op een schip te kunnen meenemen. Het resultaat is een 'lichtgewicht', maar toch robuuste en stijve grijper, aldus Huisman.

Andere belangrijke elementen van de opbouw zijn de systemen waarmee de windmolenstukken rechtop worden gezet, aanpasbaar voor de twee bewerken lengtes, en twee bergingen voor de zogenaamde monopiles. De 'zadels' hiervan kunnen aangepast, ook weer om verschillende elementen te kunnen dragen. Door toevoeging van een extra laag kan de opslagcapaciteit van de Seaway Ventus worden verdubbeld. Het geheel wordt zo ingericht dat er snel te schakelen valt tussen het plaatsen van fundamenten en van de mast.

Het geheel wordt ontworpen, gebouwd en geïnstalleerd op de Seaway Ventus in Schiedam. Dat zal de komende anderhalf jaar gebeuren. Eerder al verzorgde Huisman Equipment voor Subsea 7 de bouw van pijpenleggers; deze opdracht is de eerste tussen de twee bedrijven voor dienstverlening aan de windmolenindustrie.