Categorieën

Service

Huisman levert buizensysteem voor CO2-opslag in IJsland

Huisman levert buizensysteem voor CO2-opslag in IJsland
Nieuws

Huisman levert buizensysteem voor CO2-opslag in IJsland

  • Redactie
  • 24-10-2022
  • Nieuws

SCHIEDAM - Huisman gaat een bijzonder buizensysteem leveren aan IJsland.

Het Schiedamse bedrijf heeft een opdracht gekregen van Carbfix. Het gaat om de levering van een zogenaamd composiet buizensysteem voor een transport- en opslaghub voor kooldioxide. Het pijpsysteem wordt geïnstalleerd in de proefput van de Coda Terminal op IJsland.

Huisman heeft het buizensysteem ontwikkeld, specifiek voor de constructie van putten. Door over te schakelen van conventioneel staal naar composietmaterialen, zegt Huisman Composite Tubulars corrosieproblemen bij de kern aan te pakken. Ook reduceert het materiaal de kans op neerslag (‘scaling’) tot een absoluut minimum.

Carbfix, gevestigd in Kópavogur, IJsland, heeft een proces ontwikkeld dat kooldioxide omzet in steen. CO2 wordt opgelost in zeewater voordat het via een netwerk van injectieputten in een basaltische gesteenteformatie wordt gepompt. Eenmaal in de ondergrond reageert het geïnjecteerde CO2 met het gesteente en vormt zich stabiel carbonaatmineraal, hetgeen zorgt voor een veilige, langdurige opslag. De proefput van de Coda Terminal komt in de buurt van Straumsvík. Op volledige schaal zal de terminal de capaciteit hebben om drie miljoen ton CO2 per jaar te injecteren voor permanente opslag.

Dit jaar ontving Huisman een bijdrage van het Nationaal Groeifonds van de Nederlandse overheid voor de verdere uitbreiding van Huisman Composite Tubulars.