Illegale sigaretten
- Han van der Horst
- 24-09-2023
- Winkelen

Foto: Bicanski via Pixnio
COLUMN - Burgemeester Bijl heeft deze week een supermarkt op het Frans Halsplein met onmiddellijke ingang laten sluiten. Daar had hij gelijk in, want iemand die namens de eigenaar zei te spreken, ging op de vuist met boa´s die kwamen controleren. Dit soort grappen kun je in een stad natuurlijk niet hebben. Uiteraard gingen de boa´s toch op inspectie uit. De supermarkt bleek zonder vergunning sterke drank te verkopen. Ook trof men een voorraad illegale sigaretten aan.
Dat lees je de laatste tijd wel vaker. Het is van belang want het betekent dat criminele organisaties een nieuw verdienmodel aan het ontwikkelen zijn: de productie en de import van sigaretten. Dat is geen wonder. Het ontmoedigingsbeleid van de overheid is erop gericht mensen van de nicotine af te houden door tabaksproducten steeds duurder te maken. Als de geplande accijnsverhoging zijn beslag krijgt, kost een sigaret straks meer dan één euro per stuk en voor een pakje shag mag je meer dan twintig euro neertellen. Tegelijk probeert de overheid het aantal verkooppunten voor tabaksproducten terug te brengen.
Mensen van dertig jaar en ouder weten het nog wel: ik was vroeger een stugge roker. Ik begon de dag met een sigaret en in de toenmalige kiosk op het station Nieuwland kocht ik onderweg naar het werk mijn eerste pakje Caballero zonder filter van de dag. Ik ben er acuut mee gestopt toen roken op de werkplek verboden werd. Het kwam er namelijk op neer dat mijn werkgever mij dagelijks een gedwongen stoppoging oplegde. Dan kon ik – besloot ik – er maar beter helemaal mee ophouden. Afschuwelijke maanden volgden. Op mijn werk functioneerde ik niet echt naar behoren en mijn gezonde oordeelsvermogen werd aangetast zodat ik domme beslissingen nam. Pas na maanden werd ik langzaamaan weer normaal.
Als ik toen niet acuut gestopt was met roken, zou ik nu in acute financiële problemen verkeren omdat mijn verslaving bij de tegenwoordige prijzen meer dan dertig euro per dag kosten. Ter vergelijking een lijntje coke kost momenteel € 2,50. Een normale verslaafde zet zes lijntjes per dag weg. Een nadeel van het hoge prijzenbeleid is dat je zwaar verslaafden met gezin en al financieel ruïneert. Tenzij ze op andere manieren aan hun nicotine kunnen komen. Wie weet is het nu al mogelijk gesmokkelde of illegaal gefabriceerde sigaretten aan huis te laten bezorgen net zoals dat met cocaïne het geval is. En anders gaat het zeker komen. Met deze strategie tegen het roken is de overheid een nieuwe maffia aan het kweken.
Dit is een wezenlijk probleem waarvoor ik zo gauw geen oplossing weet, want bestrijden zoals dat met drugs gebeurt, kan niets anders betekenen dan dweilen met de kraan open. Ondanks alle ferme taal van minister Yesilgöz en haar politiecommissarissen.
Ik raad alle rokers aan zo snel mogelijk te stoppen. Op de pakjes staan bedreigingen met vreselijke ziektes. Daar ben je inmiddels aan gewend. Maar je gaat er dus ook financieel kapot aan, zeker in de steeds duurdere tijden die ons te wachten staan. Een tip waar ik zelf veel baat bij had: richt tijdens het stoppen je reactie naar binnen. Word boos op je eigen lichaam, dat je die afschuwelijke ontwenningsverschijnselen bezorgt. Door dat lichaam laat je je niet tiranniseren. Je rookt niet. Je merkt trouwens op dat het lichaam de strijd verliest want de tussenpozen tussen het verlangen naar een sigaret worden steeds langer, eerst minuten, later uren en tenslotte dagen. Ik denk nog wel eens terug aan de tijd dat ik op een vergadering zat te tandhakken naar een rokertje. Ik dacht: ¨Zo meteen sta ik op. Dan wijs ik naar de spreker. Dan roep ik: 'Amen, amen'. Net zo lang tot iedereen zijn bek houdt."