Categorie├źn

Service

In drie dagen 344 voorschotten voor ondernemers

In drie dagen 344 voorschotten voor ondernemers
Nieuws

In drie dagen 344 voorschotten voor ondernemers

  • Redactie
  • 15-04-2020
  • Nieuws
In drie dagen 344 voorschotten voor ondernemers

Stroomopwaarts formeerde een speciaal team voor de behandeling van de Tozo-aanvragen; foto: Stroomopwaarts


SCHIEDAM – In enkele dagen tijd heeft Stroomopwaarts 344 voorschotten voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) verstrekt. Deze ‘bijstand’ voor zelfstandigen is in het leven geroepen om te voorkomen dat ondernemers in de financiële problemen komen als gevolg van de Coronacrisis.

Stroomopwaarts begon vorige week donderdag met de inname en behandeling van aanvraagformulieren. Dit nadat gebleken was dat het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) in Rotterdam, in eerste instantie namens de gemeenten belast met het verwerken van de Tozo-aanvragen, nog maar amper aan de behandeling was toegekomen. Het RBZ had de aanvragen vanuit groot-Rotterdam op zijn bordje gekregen en gaf de opdracht terug aan de Waterweggemeenten toen bleek dat het de stroom aanvragen niet aankon.

Zelfstandig ondernemers uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam die door het Coronavirus in de acute financiële problemen zitten, kunnen nu via de website van Stroomopwaarts een digitale aanvraag Tozo indienen. Ook ondernemers die in de afgelopen weken al een aanvraag bij het RBZ hebben ingediend, is gevraagd dit opnieuw te doen, nu bij Stroomopwaarts.

Zaterdagavond stond de teller op 344 verstrekte voorschotten. Het gaat om bedragen van maximaal 4500 euro voor ondernemers met een gezin en 3150 euro voor alleenstaanden, bedoeld voor een periode van drie maanden vanaf 1 maart. Het gaat dus om het pure bestaansminimum. Er is een toetsing, aldus directeur Desiree Curfs van Stroomopwaarts, ‘maar de regeling is vrij soepel en de doelgroep die er aanspraak op mag maken wordt door overheid verruimd’.

Curfs is tevreden over de eerste slag die haar organisatie heeft geslagen. Stroomopwaarts stoomde twintig medewerkers klaar voor deze klus, en zij verwerken nu de aanvragen. “We zijn uiteraard gestart met de aanvragen van het eerste uur. Daarmee hebben we de achterstand van RBZ Rotterdam al deels kunnen wegwerken”, aldus Curfs. “We vinden de gang van zaken natuurlijk heel vervelend voor de ondernemers, maar doordat ze nu digitaal bij ons aanvragen kunnen we ze zekerheid bieden dat de aanvraag binnen is.”

Aanvragen die in behandeling zijn genomen kunnen leiden tot een belletje van de mensen van Stroomopwaarts naar de ondernemers in kwestie. “We hebben nog lang niet alle dossiers van Rotterdam binnen en soms zijn ze ook incompleet. Dus dan bellen we”, aldus Curfs. “We gaan komende week ook inventariseren aan de hand van de lijst van Kamer van Koophandel of alle ondernemers zich bewust zijn dat ze een aanvraag bij ons moeten indienen.” Soms is er ook het verzoek aan de ondernemers de aanvraag opnieuw digitaal in te dienen.

De ondernemers reageren over het algemeen tevreden dat er nu contact met hen wordt gezocht. “Na uitleg kunnen we op begrip rekenen.” De Stroomopwaartsmedewerkers bellen overigens alleen in die gevallen waar nog stukken nodig zijn. “Alle tijd stoppen we nu in snelle verwerking van de aanvragen, zodat mensen snel de uitkering gestort krijgen.”

De aanvragen blijven ondertussen binnenkomen. Curfs verwacht dat die binnenkomende stroom de komende dagen opdroogt en dat binnen enkele weken alle aanvragen behandeld en beoordeeld kunnen zijn. Op basis van het aantal zelfstandig ondernemers dat in de drie steden staat ingeschreven, is een ruwe inschatting gemaakt dat zo’n tweeduizend mensen een aanvraag zouden doen.

Behalve voor de Tozo kunnen ondernemers ook bij Stroomopwaarts terecht voor de aanvraag van een lening voor bedrijfskapitaal. Die is maximaal ruim tienduizend euro, en krijgt een looptijd van drie jaar tegen twee procent rente per jaar. Voor andere regelingen, zoals de bekende 4000 euro bijstand Togs voor bedrijven in bepaalde branches (horeca, kappers, rijscholen en culturele instellingen) zijn andere partijen aan het werk, zoals RVO en UWV.

Stroomopwaarts MVS

Broersvest 110, Schiedam

Meer over Stroomopwaarts MVS →