Categorieën

Service

Inflatie loopt iets terug

Inflatie loopt iets terug
Winkelen

Inflatie loopt iets terug

  • Redactie
  • 09-06-2022
  • Winkelen
Inflatie loopt iets terug

SCHIEDAM - De inflatie in Nederland loopt iets terug. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 8,8 procent duurder dan een jaar eerder, aldus het bureau. In april was de inflatie 9,6 procent. 

Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsstijging op jaarbasis van energie was in mei minder groot dan in april. Daardoor valt de inflatie lager uit. In mei was energie 105 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dit 136 procent. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten. 

Benzine had daarentegen een opwaarts effect op de inflatie. Benzine was in mei 23,8 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dat 20,1 procent. Aan de pomp kostte een liter benzine in mei 2,19 euro, in april was dat 2,09 euro. In april was de benzineprijs nog gedaald ten opzichte van de maand daarvoor, als gevolg van de accijnsverlaging op motorbrandstoffen.

Ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had een verhogend effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in mei 9,1 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dat 8,5 procent. De prijsontwikkeling van vlees droeg hieraan het meeste bij. Vlees was in mei 13,9 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, in april was dat 10,5 procent. Ook suiker en zoetwaren, oliën en vetten en kaas- en kwarkproducten werden duurder.

Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP) voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex. Volgens de HICP was de inflatie in mei 10,2 procent. In april was dat 11,2 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 7,4 procent in april naar 8,1 procent in mei.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren.