Categorieën

Service

Inspiratiebijeenkomst in strijd tegen kinderarmoede

Inspiratiebijeenkomst in strijd tegen kinderarmoede
Gezond

Inspiratiebijeenkomst in strijd tegen kinderarmoede

  • Advertorial
  • 22-09-2022
  • Gezond
Inspiratiebijeenkomst in strijd tegen kinderarmoede

SCHIEDSM - Op woensdag 21 september jl. organiseerden het Jeugdeducatiefonds en Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. een bijeenkomst om alle basisscholen uit de regio te informeren over de mogelijkheden om de gevolgen van kinderarmoede tegen te gaan. Onder de noemer ‘Samen voor kansengelijkheid’ zijn de fondsen een samenwerking aangegaan om met de leraren, schoolbesturen en ouders te werken aan kansengelijkheid voor kinderen.

“In onze regio is de kans dat je in armoede opgroeit vijftig procent hoger dan gemiddeld in Nederland”, vertelt John Massaar, directeur van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.. “Het Jeugdeducatiefonds (JEF) heeft in de loop der jaren een werkwijze ontwikkeld die het makkelijk maakt voor leraren om de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten. Door deze samenwerking tussen onze fondsen willen we het aantal scholen dat gecertificeerd is bij het JEF bijna verdubbelen.” Directeur Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds: “Kinderen die opgroeien in armere gezinnen doen het minder goed op school en dat ligt niet aan hun verstand. Wij moeten deze kinderen langdurig ongelijk gaan behandelen om uiteindelijk gelijke kansen te gaan creëren.”

Vol programma

De middag was gevuld met een mooi, vol programma met onder andere Mariette Lusse, lector kinderarmoede. Zij vertelde over hoe je kunt omgaan met armoede op scholen. Jeanne van Berkel gaf de medewerkers van de scholen advies en begeleiding over het herkennen van armoede en het effect het heeft op de kinderen. Daarnaast kwamen vier schooldirecteuren, die reeds zijn gecertificeerd door het Jeugdeducatiefonds, op het podium die vertelden over de dagelijkse praktijk: “Dit jaar konden we een uitstapje maken naar Amsterdam. Ik zat naast een meisje in de bus dat nog nooit uit Schiedam was geweest. Ze zei tegen mij: ‘Juf, het lijkt wel of ik droom’.’’

Informeren en inspireren

Met de bijeenkomst wilden de fondsen de basisscholen niet alleen informeren, maar ook inspireren. “Ook de scholen die niet in aanmerking komen voor certificering”, legt John Massaar uit. “Want vandaag-de-dag met alle hoge kosten, komt armoede overal voor.” Daarom waren ook Stichting Leergeld, het Jeugdfonds Sport & Cultuur en SUN Waterweg aanwezig om te vertellen hoe hun organisaties te hulp kunnen schieten als het gaat om armoedebestrijding. En hoe scholen hierbij een rol kunnen spelen. Hans Spekman: “We kijken terug op een inspirerende bijeenkomst waarbij we kennis hebben kunnen delen en de eerste stap hebben kunnen nemen om samen met het Fonds de kansengelijkheid onder kinderen te vergroten.”

Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Schiedamseweg 53, Vlaardingen

Meer over Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. →