Categorie├źn

Service

Inspreker Bons roept raad op zwembad Zuid te behouden

Inspreker Bons roept raad op zwembad Zuid te behouden
Sport

Inspreker Bons roept raad op zwembad Zuid te behouden

  • Redactie
  • 24-01-2023
  • Sport
Inspreker Bons roept raad op zwembad Zuid te behouden

SCHIEDAM - Overdonderd, verbaasd, teleurgesteld en verdrietig. Dat zijn de emoties van Albert Bons van de stichting Vrienden van Zwembad-Zuid toen doordrong dat het college van Schiedam een streep gehaald heeft door het zwembad van de Gorzen, zowat gelegen in west.

Wat hem vooral dwarszit? Dat hij uit de krant moest vernemen dat het college een besluit genomen heeft, zonder de belanghebbenden te informeren. Bons vertelde er vanavond over tijdens de raadscommissie in de Aleidazaal. 

“Feitelijk wordt gesuggereerd dat de strijd is gestreden, dat het college er een klap met de hamer op heeft gegeven”, zo stelde hij, voor de behandeling van het voorstel van B&W voor ‘de renovatie en uitbreiding zwembad Groenoord’.

Daar zit hem ook de onduidelijkheid, waar de raad vanavond klaar zicht moet zien te regelen, voor Bons, voor het zwembad en zijn gebruikers, en voor de raadsleden. Want betekent het plan om 8,8 miljoen euro te investeren in zwembad Groenoord nu feitelijk wel of niet het einde van zwembad Zuid?

Bons had begrepen van wel. Terwijl de stichting nog bezig is met het maken van plannen, het vinden van financiers en het helder krijgen van de haalbaarheid van de ontwikkeling van een nieuw zwembad aan de Westfrankelandsedijk. In het najaar was er een info-avond voor raadsleden, die zich volgens Bons positief uitlieten over het verrichte werk. Terwijl de stichting twee jaar gekregen had om die plannen tot volle wasdom te laten komen, te rekenen vanaf het coalitie-akkoord. “Zover is het dus blijkbaar niet gekomen en is er een besluit genomen zonder de stichting te informeren”, aldus Bons.

Hoe kan dat, zo vraagt hij zich af. “Een zwembad dat zo veel betekent voor de inwoners van Schiedam, ooit betaald door de bewoners en ondernemers van de stad, met name de Gorzen.” Hoe kan het dat zo’n instituut op deze wijze verloren gaat, zo vraagt Bons zich af. Zo achteloos, zo harteloos.

Bons roept de raad op in te grijpen. “Het is de raad die beslist, niet het college.” En: “De raad heeft in het verleden meerdere malen voorkomen dat het college een dergelijk besluit (te weten sluiting van het zwembad, red.) doorzet.” ‘Zuid’ had een positieve exploitatie en overlevingskansen, aldus stichtingsvoorzitter Bons.

Hij vraagt de raad en de collegeleden daarom om ‘eens goed naar dit zwembad te kijken’. Wat zou het betekenen als ‘Schiedammertjes niet meer leren zwemmen’ en ‘ouderen hun baantjes niet meer kunnen trekken’. “Weet u hoeveel Schiedammers er in Zuid hebben leren zwemmen?” 

“Het bestuur verzoekt de raadsleden te rade te gaan hoe groot het belang van het zwembad is voor sporten en bewegen in de stad, voor revalidatie en herstel.” En de Schiedammers, als ging het om al dan niet betaald parkeren, mee te laten beslissen in een referendum over de toekomst van het zwembad Zuid.

PS. Wegens technische problemen ontbrak in eerste instantie een foto bij dit verhaal.

Zwembad Groenoord

Prinses Beatrixlaan 2, Schiedam

Meer over Zwembad Groenoord →