Categorieën

Service

Meer over soorten internetverbindingen

Meer over soorten internetverbindingen
Winkelen

Meer over soorten internetverbindingen

  • Advertorial
  • 18-01-2024
  • Winkelen
Meer over soorten internetverbindingen


SCHIEDAM - Ken je het gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Dat kan je overkomen wanneer je online aanbiedingen voor internetabonnementen gaat vergelijken. Het aanbod is vaak ruim. Niet alleen omdat er verschillende aanbieders zijn, maar ook omdat ze verschillende pakketten aanbieden. Daarbij is het ook nog eens erg belangrijk om te letten op wat voor type internetverbinding ze eigenlijk aanbieden, want die keuze heeft significante consequenties. Daarom vertellen we in dit artikel meer over de verschillende soorten internetverbindingen waar je uit kunt kiezen. In alle drie de gevallen kun je er ook gecombineerde internet en tv-abonnementen voor afsluiten.

DSL-internet
De goedkoopste abonnementen voor internet en tv vind je voor DSL-internet. Dat loop via de aloude telefoonkabel. Daarmee is het ook een verouderde techniek te noemen. DSL-internet heeft daardoor zo zijn beperkingen. De maximaal haalbare snelheden zijn beperkt en worden verder begrensd door afstand tussen je woning en de wijkcentrale, waardoor er bij sommigen thuis echt niet zo veel mogelijk is qua snelheid. Daarnaast staat DSL-internet te boek als het minst stabiele type internetverbinding met de grootste kans op overbelasting. Dat gezegd hebbende, hebben veel huishoudens voldoende aan een betaalbaar abonnement voor DSL-internet, al dan niet in combinatie met een tv-abonnement. Als je een niet al te zware internetgebruiker hebt, kan DSL-internet ook voor jou een acceptabele optie zijn.

Kabelinternet
Ook kabelinternet bestaat al lang. Dit type internetverbinding loopt via de televisiekabel. Die wordt beheerd door je lokale kabelbeheerder, en die laat er geen andere aanbieders op toe. Daardoor zijn de prijzen van kabelinternet aanzienlijk hoger dan die van DSL-internet. Voor veel zwaardere internetgebruikers (zoals online gamers) is kabelinternet echter een uitkomst geweest toen er nog geen glasvezel internet beschikbaar was. Voor de hogere prijs zijn aanzienlijk hogere snelheden dan bij DSL-internet te krijgen zonder dat er sprake is van een vergelijkbaar verlies van snelheid als gevolg van afstand. Ook heb je met kabelinternet een aanzienlijk stabielere internetverbinding, dankzij de ruime bandbreedte van het netwerk.

Glasvezel internet
Steeds meer Nederlanders zijn tegenwoordig aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dat netwerk is nog niet volledig uitgerold, dus als je niet zeker weet of jij ook aangesloten bent kun je op een vergelijkingswebsite voor internetabonnementen een postcode check doen. Glasvezel internet is niet per se duurder dan kabelinternet en kan zelfs nog iets goedkoper zijn, omdat er op het glasvezelnetwerk wél sprake is van concurrentie. Met glasvezel internet zijn nog hogere snelheden te bereiken dan met kabelinternet, plus het voordeel dat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Deze is bij de andere typen internetverbinding aanzienlijk lager. Ook is glasvezel internet van allen typen het meest stabiel, omdat de bandbreedte van het netwerk zo groot is dat overbelasting de komende tijd vrijwel onmogelijk is.

Er valt dus wat te kiezen, en het is echt wel relevant welke keuze je maakt. Aan alles hangt natuurlijk een specifiek prijskaartje, en dat zal zeker van invloed zijn op je keuze. Neem daarbij echter wel mee wat je verwacht van je internetverbinding. Goedkoop kan duurkoop zijn. Het kan ontzettend frustrerend zijn als je vastzit aan een internetabonnement dat niet voldoet voor jouw behoeften. Anderzijds is het zonde om veel te veel te betalen voor je internet als bescheiden gebruiker van het internet.