Categorie├źn

Service

Irado bestrijdt Japanse duizendknoop

Irado bestrijdt Japanse duizendknoop
Wonen

Irado bestrijdt Japanse duizendknoop

  • Advertorial
  • 21-05-2022
  • Wonen

SCHIEDAM -  Het is een hardnekkige plant: de Japanse duizendknoop. Het is een woekerende plant die op circa 25 locaties in de gemeente Schiedam voorkomt. De plant veroorzaakt overlast: de wortelmassa is zo dicht en sterk dat die andere planten verdringt en asfalt en funderingen kan breken. Het uitroeien van de plant is praktisch onmogelijk.

De gemeente Schiedam heeft op verschillende plekken in de stad borden geplaatst om te waarschuwen voor de verspreiding van de Japanse duizendknoop.

Hoe herken je de Japanse duizendknoop?

Je herkent de Japanse duizendknoop aan het frisgroene blad. ‘s Zomers krijgt hij rode nerven, en van augustus tot oktober heeft de plant witte bloemen. De bladeren staan om en om aan een kant aan de stengel, die in een soort zigzag vorm loopt. De stengels zijn hol van binnen, en hebben aan de buitenkant rode vlekjes. De wortels zijn van binnen oranje en hebben witte uitlopers.

Zodra de uitlopers boven de grond komen zijn hebben ze rode stengels en blaadjes. Als ze groeien worden de stengels en het blad groen.

De plant kan wel twee tot drie meter hoog worden. Dat is afhankelijk van de standplaats en het klimaat.

Tip

Denk je een Japanse duizendknoop te herkennen, dan kun je dat melden bij het KCC van de gemeente Schiedam.

Japanse duizendknoop

Als de plant eenmaal ergens groeit, is hij erg moeilijk weg te krijgen. De sterke wortels kunnen wel drie meter lang worden. Het kan zelfs groeien in kieren, scheuren en holle ruimtes en beschadigt daarmee gebouwen, leidingen en wegen. Ook verdringt de plant op den duur andere plantensoorten.

De Japanse duizendknoop vermeerdert zich enorm snel uit de wortels van de plant in uitlopers. Daarom is de plant lastig te bestrijden.

Bijen en hommels zijn dol op de bloeiende Japanse duizendknoop.

In je tuin?

Een duizendknoop in je tuin kun je op de volgende manier bestrijden:
* De planten uitgraven: graaf zo diep als nodig en verwijder alle wortelresten. Uit achtergebleven resten groeien namelijk weer nieuwe planten.
* De planten uit de grond trekken: trek in het groeiseizoen zo vaak mogelijk alle stengels uit de grond, tenminste een keer per twee weken.
* Zo vaak mogelijk maaien: minimaal één tot twee keer per week. Zo put je de planten in de loop van een aantal jaar uit.

Irado

Fokkerstraat 550, Schiedam

Meer over Irado →