Categorieën

Service

Jayden Post pakt veel punten in BMW M2 Cup

Jayden Post pakt veel punten in BMW M2 Cup
Sport

Jayden Post pakt veel punten in BMW M2 Cup

  • Redactie/Ferry Monster Autosport
  • 24-04-2023
  • Sport
Jayden Post pakt veel punten in BMW M2 Cup

Post met nummer 74 in gevecht op zijn positie; foto's: Bas Kaligis/RaceXpress.nl


AUTOSPORT – Jayden Post pakte dit weekend een vierde en vijfde plek tijdens de eerste ronde van de BMW M2 Cup. Het waren niet helemaal de resultaten waarop de autocoureur had gehoopt. Maar hij ziet er genoeg aanknopingspunten in voor een succesvol seizoen. De achttienjarige autocoureur uit Rockanje, voorheen Schiedammer, deed op het circuit van Zandvoort flink wat zelfvertrouwen op. 

“Ik heb veel punten kunnen pakken, ben niet uitgevallen, dus dat is goed.“ Maar er had wel een podiumplaats in gezeten, concludeerde Post. De coureur van Ferry Monster Autosport verweet het zichzelf dat hij met name in de eerste race niet beter had gepresteerd.  

“Omdat we maar twee sets banden in een weekend mogen gebruiken, reed ik in de eerste race op de banden waarmee ik de kwalificatie had gereden. Maar die had ik overpushed. Daardoor waren ze niet goed genoeg meer voor de race”, legde hij uit. 

“In de tweede race kreeg ik een tikje. Daardoor raakte mijn stuurfusee krom en stond het stuur 45 graden naar links. Dat is het leven van een coureur. Je moet je erop aanpassen. Na een paar rondes was ik er wel aan gewend. Omdat mijn banden schuin stonden door de stuurfusee, reed ik vijf rondes voor het eind mijn linkervoorband lek. Ik heb met die lekke band doorgereden en werd nog door iemand ingehaald.” 

Gezien de omstandigheden had Jayden er het maximale uitgehaald. Maar het gevoel dat er een podiumplaats in had gezeten, bleef knagen. Zeker ook omdat hij in de trainingen had gezien dat hij daarvoor snel genoeg was. “De kwalificatie ging daarna iets minder. Ik had meer rust moeten bewaren. Ik reed de derde tijd. Daarmee was ik wel tevreden, maar het had beter kunnen zijn.”

Al met al bood zijn resultaat in Zandvoort genoeg perspectief voor de volgende race. Die wordt gehouden op de Red Bull Ring in Oostenrijk. “Daar moeten we verder naar voren kunnen eindigen aangezien het circuit niet heel technisch is. Al is bocht twee lastig door de hairpin. Daar moeten we kunnen meedoen om een podiumplaats.” 

Vorig jaar werd Jayden bij zijn debuut in de BMW M2 Cup zesde in het eindklassement. Dat was bepaald verdienstelijk. “Ik heb vorig jaar een hoop ervaring opgedaan. Ik heb grote stappen gemaakt. Het is een leuke auto, maar je moet er echt aan gewend zijn om er hard mee te gaan. Je moet veel snelheid meenemen in de bochten en de auto echt laten rollen omdat hij heel zwaar is. Banden sparen is ook belangrijk omdat de auto zo zwaar is.” 

Om de rest van het seizoen in het ritme en in vorm te blijven, traint Jayden in de kart. “Het kan niet zo zijn dat ik een maand geen races heb en dan niks doe. Daarom ben ik vaak op de circuits van Berghem en Genk om te trainen.” 

Dat doet hij samen met zijn coach Bas Schouten. “Dan gaan we samen rondjes rijden en gaan het gevecht met elkaar aan. Zo hebben we een beetje het gevoel van een race. Omdat karten zwaarder is dan autosport, is het goed voor het uithoudingsvermogen. In de kart heb je geen stuur- en rembekrachtiging bijvoorbeeld en dat maakt het fysiek zwaarder. Doordat ik in het karten veel ervaring heb opgedaan, gaat het makkelijker in de auto’s. Dat moet zich later dit jaar hopelijk gaan uitbetalen!”