Categorieën

Service

Jeneverfestival 2022 officieel geopend met flessen Stokerstrots

Jeneverfestival 2022 officieel geopend met flessen Stokerstrots
Uit

Jeneverfestival 2022 officieel geopend met flessen Stokerstrots

  • Jan Schrijver
  • 26-03-2022
  • Uit
Jeneverfestival 2022 officieel geopend met flessen Stokerstrots

v.l.n.r. Diederik von Bönninghausen, Rutger Vismans, Willeke Vester, burgemeester Cor Lamers en Annemieke Loef. fotografie: Louise Melchers

SCHIEDAM - Vanmiddag om kwart voor twee werd in de Havenkerk het 'Nederlands Jeneverfestival 2022' officieel geopend door burgemeester Cor Lamers van Schiedam. Daarna reikte hoofdstoker Rutger Vismans de eerste drie flessen uit van de door de stokers van het Nationaal Jenevermuseum ter gelegenheid van het festival vervaardigde Stokerstrots.

Het eerste exemplaar werd door hoofdstoker Rutger Vismans uitgereikt aan Annemieke Loef, de voormalig directeur van Schiedam Partners. Haar man, Hans van Welzen, was één van de stokers van het museum. Hans van Welzen is 4 december jl. onverwacht overleden. De stokers van het museum hebben de Stokerstrots 2022 opgedragen aan hun overleden collegastoker. Dat is op het etiket, met daarop afgebeeld de stokers, te zien en lezen. 

Vervolgens reikte Vismans een fles Stokerstrots uit aan burgemeester Lamers en aan Willeke Vester, de deken van Jenevergilde Het Gulden Glaasje. 

Lamers benadrukte in zijn openingswoord dat de jaargangen 2019 en 2020 van het festival door corona niet door konden gaan, maar dat zowel het Nederlands Jeneverfestival als de branche niet stil heeft gezeten. Lamers roemde het nieuwe elan van het Jenevermuseum onder de bezielende leiding van de afgelopen zomer aangetreden nieuwe directeur Diederik von Bönninghausen.

Als je de aanwezige ruim twintig exposanten - uit geheel Nederland en ook enkele uit België - bekijkt, zie je verschillende nieuwe bedrijven. En je ziet dat de bedrijven verscheidene nieuwe producten tonen. Dat kan uiteenlopen van een bestaand product in een nieuwe fles tot een geheel nieuw product in het assortiment. "Als je ziet hoe er door de distillateurs wordt doorontwikkeld, kun je zeggen dat jenever en gin springlevend zijn", zei Lamers. De burgemeester vervolgde: "De distillateurs hebben op het festival de gelegenheid hun productinnovaties te laten zien aan hun publiek. Maar het festival wil ook stil staan bij de situatie in Oekraïne. Daarom is er de gelegenheid te doneren via de QR-codes die hier op de verschillende tafels te zien zijn. Ook kunnen de consumptiemunten worden gedoneerd. Daarvoor staat er een bus bij de uitgang. De opbrengst gaat naar de Stichting Meredia in Schiedam die zich inzet voor de vluchtelingen uit Oekraïne."