Categorieën

Service

Jenevermuseum sluit afdelingen voor verbouwing

Jenevermuseum sluit afdelingen voor verbouwing
Uit

Jenevermuseum sluit afdelingen voor verbouwing

  • Redactie
  • 31-01-2019
  • Uit
Jenevermuseum sluit afdelingen voor verbouwing

SCHIEDAM - Het Jenevermuseum is morgen en de komende twee maanden slechts ten dele geopend. Vanwege de verbouwing/herinrichting van het museum zijn de eerste en tweede verdieping in februari en maart gesloten voor publiek. Dat krijgt in deze tijden van 'breken en bouwen' korting op de toegangsprijs.

De branderij, de slijterij en de proeverij blijven in de komende periode open. Ook de escaperoom en museummolen De Walvisch zijn 'gewoon' te bezoeken.

Het Jenevermuseum wordt voor 650.000 euro volledig 'op de schop' genomen. Het museum-nieuwe-stijl gaat veel meer verhalen vertellen dan artikelen tonen. Ook moet het veel meer een plek worden waar je dingen kunt doen, voelen, ruiken en meemaken. Dat gaat gebeuren rond drie grote thema's: 'Wat is jenever?' Hoe wordt het gemaakt?", Schiedam als jeneverstad en de communicatie en marketing door de bedrijven. Directeur Marjolein Beumer vertelde erover aan Schiedam24 bij de aankondiging van de grote vernieuwingsslag, zie hier.

De afgelopen weken is al veel werk voorbereid, zo meldt het museum nu. Deze week wordt een aantal miniaturenvitrines verplaatst van de tweede naar de eerste verdieping. Rob Batenburg is al druk bezig met het schoonmaken en restaureren van de maquette van de branderij. Ook is er al een grote slag geslagen met het aanpassen van het elektra.

Achter de schermen werkt het museum aan het selecteren van de tentoon te stellen collectie, het schrijven van tentoonstellingsteksten en het selecteren van beeldmateriaal. De ontwerpen komen van specialisten van de bedrijven Tinker imagineers, Heijmerink Wagemakers, Tien+ architecten en 50 Lux.

Morgen wordt een begin gemaakt met het verwijderen van de tentoongestelde collectie. In plaats van 8,50 euro betalen bezoekers, met name aan de branderij, vijf euro toegang.

Anders dan Beumer in september inschatte, gaat de verbouwing twee maanden duren. Op zaterdag 6 april vindt de heropening van het Jenevermuseum voor het publiek plaats.

Het Jenevermuseum trok afgelopen jaar 21.654 bezoekers. Dat is bijna vijftien procent meer dan in 2017. Het museum is daar des te blijer mee omdat de vaste bezoekers van het Jeneverfestival dat niet doorging, werden gemist.

Museummolen De Walvisch, betrokken bij het Jenevermuseum, trok eenderde meer bezoekers afgelopen jaar. Vanaf eind februari (na de heropening) tot eind decmber waren ruim 9.900 mensen te gast in de molen. De museumwinkel trok daarbovenop nog vergelijkbaar aantal bezoekers.