Categorie├źn

Service

Jillis Bruggeman Penning 2023 voor Richard Groenendijk

Jillis Bruggeman Penning 2023 voor Richard Groenendijk
Nieuws

Jillis Bruggeman Penning 2023 voor Richard Groenendijk

  • Redactie
  • 09-03-2023
  • Nieuws
Jillis Bruggeman Penning 2023 voor Richard Groenendijk

Richard Groenendijk heeft gewonnen; foto: Irene van Weerdenburg


SCHIEDAM - De landelijke Jillis Bruggeman Penning 2023 van de gemeente Schiedam gaat naar cabaretier Richard Groenendijk. Hij ontvangt deze jaarlijkse LHBTI+-onderscheiding voor zijn jarenlange aandacht voor genderdiversiteit in zijn theater- en televisiewerk.

De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 de landelijke Jillis Bruggeman Penning jaarlijks uit aan een organisatie of persoon die zich inzet voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit. Daarnaast worden sinds 2020 jaarlijks drie Opstekers toegekend aan personen of organisaties in Zuid-Holland-Zuid. De gemeente Schiedam vestigt hiermee de aandacht op het belang van jezelf kunnen zijn rond genderidentiteit (wie je bent), genderoriëntatie (op wie je valt), genderexpressie (je gekozen voorkomen) en geslacht. Helaas blijkt dat nog steeds hard nodig.

Groenendijk integreert al jaren aandacht voor de LHBTI+-gemeenschap in zijn programma's. Met het lied ‘Ik hoop het wel’ (nominatie Annie M.G. Schmidt-prijs 2021) deelt Richard met het grote publiek een levenservaring. Hij toont hiermee volgens de gemeente zijn eigen kwetsbaarheid, maar juist ook die van iedereen die valt op hetzelfde geslacht.

Eerdere penning-winnaars zijn Raven van Dorst (2022), Splinter Chabot (2021), Claudia de Breij (2020), Boris Dittrich (2019), Barbara Barend (2018), Arie Boomsma (2017), Michael van Praag (2016) en Amnesty International (2015).

Naast de Jillis Bruggeman Penning worden sinds 2016 jaarlijks ook Opstekers toegekend. De eerste jaren was dit een Schiedamse onderscheiding, maar sinds 2020 worden de Opstekers regionaal toegekend aan drie personen binnen de samenwerkingsregio van lokale LHBTI+-organisaties in Zuid-Holland-Zuid. Zij krijgen deze onderscheiding voor hun lokale en/of regionale inzet voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit. Dit jaar zijn de Opstekers voor Paul van Dorst (Rotterdam), Mart van de Kamp (Gouda) en de stichting Gay Op Flakkee (Goeree-Overflakkee).

De uitreiking van de penning vindt plaats in Schiedam op Coming Out-dag, woensdag 11 oktober. De gemeente Schiedam en de stichting Jillis Bruggeman reiken dan ook de regionale Opstekers uit.