Categorieën

Service

Jongen die vrouw na HCS-feest stak hoeft niet terug cel in

Jongen die vrouw na HCS-feest stak hoeft niet terug cel in
Nieuws

Jongen die vrouw na HCS-feest stak hoeft niet terug cel in

  • Redactie/Vlaardingen24
  • 25-11-2022
  • Nieuws
Jongen die vrouw na HCS-feest stak hoeft niet terug cel in

SCHIEDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft de zestienjarige jongen die op 16 april een jonge vrouw in Vlaardingen in haar rug stak, veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie. Daarvan zijn zes maanden voorwaardelijk.

Omdat de jongen al zes maanden in voorarrest zat, hoeft hij niet terug de cel in. De fysieke gevolgen voor de vrouw zijn relatief beperkt gebleven, maar de psychische gevolgen zijn wel enorm groot. Deze impact wordt door de rechtbank meegewogen. Net als het feit dat de actie van de jongen voor veel beroering in de samenleving heeft gezorgd. Hij stak vanuit het niets de 21-jarige Vlaardingse in de rug toen zij van een feest bij hockeyvereniging HCS naar een café in Vlaardingen-Centrum fietste. Zijn moeder herkende hem op de beelden die na het incident via de media werden verspreid en nam samen met haar man haar zoon mee naar het politiebureau.

Het Openbaar Mnisterie eiste twee weken geleden achttien maanden cel tegen de jongen, waarvan zes maanden onvoorwaardelijk. Zie dit artikel.

De jongen heeft diverse stoornissen. Tijdens het delict leed hij ook aan een depressie die volgens onderzoekers zijn gedragskeuzes hebben beïnvloed. Het ten laste gelegde wordt dan ook gezien als een gevolg van een opeenstapeling van factoren, die zorgden voor een 'ernstig psychiatrisch toestandsbeeld'. Hij wordt daarom ook minder toerekeningsvatbaar geacht. Sindsdien heeft de verdachte hulp geaccepteerd en ziet hij in dat hij een probleem heeft. Het recidiverisico wordt door deskundigen dan ook ingeschat als laag.

"Gezien de ernst van het feit kan niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een jeugddetentie'', aldus de rechtbank. Bij de strafoplegging neemt de rechtbank ook mee dat de voorlopige hechtenis van de verdachte eerder is geschorst, conform het advies en met de instemming van de betrokken instanties. Met de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat het niet passend is om de verdachte terug te sturen naar de jeugdinrichting, maar dat nu moet worden ingezet op behandeling. De rechtbank legt daarom een onvoorwaardelijke jeugddetentie op die gelijk is aan de voorlopige hechtenis, te weten zes maanden. Daarnaast wordt er een voorwaardelijke jeugddetentie van zes maanden opgelegd, met een reeks bijzondere voorwaarden. Ook moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer en haar vriend.