Categorieën

Service

Jongvolwassenen in stad hebben 20.500 euro te makken

Jongvolwassenen in stad hebben 20.500 euro te makken
Nieuws

Jongvolwassenen in stad hebben 20.500 euro te makken

  • Redactie
  • 01-04-2023
  • Nieuws
Jongvolwassenen in stad hebben 20.500 euro te makken

Jongeren actief bij de Liduinabasiliek in oktober afgelopen jaar


SCHIEDAM - Jongvolwassenen, tussen de achttien en 25 jaar, die op zichzelf wonen, hebben in Schiedam een persoonlijk jaarinkomen van gemiddeld 20.500 euro per jaar. Daarmee scoort Schiedam aan de bovenkant van de Nederlandse middenmoot. Gemiddeld hebben jonge mensen die zelfstandig zijn in Nederland een inkomen van 18.400 euro. 

In studentensteden blijken jongvolwassenen gemiddeld het laagste inkomen te hebben. In Wageningen moeten zij het doen met 8400 euro per jaar. Jonge werkenden hebben over het algemeen ruim meer inkomen dan studenten. Deze laatsten bewonen vaak een kamer, terwijl niet-studenten die op zichzelf wonen dit in de regel pas dan als ze een echte woning hebben. 

In Oudewater zijn de jonge mensen relatief het rijkst, met een inkomen van 33.500 euro per jaar. Ook in Westvoorne, Brielle, Edam-Volendam en Renswoude hebben jongeren die zelfstandig zijn relatief veel te makken.

Ook in Vlaardingen, waar een persoonlijk inkomen van 23.400 euro geldt, zijn jonge volwassenen relatief goed af. In Rotterdam is hun gemiddelde persoonlijk inkomen 16.800, met daaronder natuurlijk ook veel studenten. 

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gemiddeld inkomen van alle jongeren tussen de 18 en 25 jaar in Nederland bedroeg 16.400 euro in 2021. Een jaar eerder was dit minder: zestienduizend euro. Uitwonende jongeren hadden een hoger inkomen dan thuiswonende jongeren. 

In 2021 hadden 1,4 miljoen jongeren tussen de 18 en 25 jaar een persoonlijk inkomen. Dat is 95 procent van alle jongeren in die leeftijdscategorie. Een derde van de jongeren met een persoonlijk inkomen was uitwonend en tweederde thuiswonend.

Uitwonende studenten hadden volgens het CBS een gemiddeld inkomen van 6,6 duizend euro. Voor thuiswonende studenten was dat met 6,9 duizend euro iets meer. Bij werkende jongeren zijn die verschillen groter. Werkende jongeren die zelfstandig woonden, hadden een gemiddeld inkomen van 28,0 duizend euro. Thuiswonende jongeren hadden een gemiddeld inkomen van 25,2 duizend euro.