Categorieën

Service

Justitie eist zeven jaar en TBS tegen man die jonge Vlaardingse doodde

Justitie eist zeven jaar en TBS tegen man die jonge Vlaardingse doodde
Nieuws

Justitie eist zeven jaar en TBS tegen man die jonge Vlaardingse doodde

  • Redactie
  • 23-06-2020
  • Nieuws
Justitie eist zeven jaar en TBS tegen man die jonge Vlaardingse doodde

Arrestatie van Glenn A.; foto: Flashphoto


SCHIEDAM - Bijna een jaar geleden kwam er in een woning aan de Van ’t Hoffstraat in Vlaardingen met één steek een einde aan het leven van de 25-jarige Lisa van Leeuwen. Een jonge moeder in de bloei van haar leven, wier zoon nu moet leven zonder haar, zo stelt het Openbaar Ministerie. Tegen de 28-jarige Glenn A., volgens het OM verantwoordelijk voor haar dood, eiste de officier van vandaag zeven jaar cel en TBS met dwangverpleging.

Op die bewuste 16de juli zijn verdachte en het slachtoffer samen aanwezig in haar woning. Het stel heeft een relatie, sinds een maand of negen, hoewel die niet altijd even stabiel verloopt. Kennen deden ze elkaar al langer: de twee groeiden op in Schiedam, in Nieuwland. Als tieners waren ze regelmatig op straat te vinden. Glenn A. is geen lieverdje. Hij moest zich eerder al verantwoorden voor geweldsdelicten als mishandelingen, naar verluidt in totaal vijf keer. Uit eerdere rechtbankverslagen blijkt dat A. psychologische stoornissen heeft, al op zijn vijfde in een internaat belandde en de rechter hem ooit jeugd-tbs oplegde. In 2017 stelt hij tegenover een rechter dat hij al zo'n negenjaar vast heeft gezeten. Op de momenten dat hij niet vastzit zwerft hij rond in Schiedam en Vlaardingen.

In de flat in Vlaardingen horen de twee op zeker moment gerommel aan de deur. Zij denken dat dit jongens zijn die verhaal komen halen vanwege een eerdere ruzie met het slachtoffer. Verdachte en slachtoffer bewapenen zich om zich te kunnen verdedigen tegen de indringers indien nodig. De verdachte pakt daarbij twee messen.

Wanneer het stel rond middernacht voor de tweede keer gerommel aan de deur hoort, belt het slachtoffer haar vriendin. Die komt samen met een tweede vriendin poolshoogte nemen. Beide vrouwen verklaren dat de verdachte angstig en schichtig is. Zij omschrijven het als'paranoïde'. En dan gaat het gruwelijk mis. Een van de vriendinnen ziet hoe de verdachte met zijn arm een zwaai maakt en vervolgens het slachtoffer steekt. Vervolgens draait hij zich om, kijkt de vriendin aan en maakt met het mes nog een beweging in haar richting, zij wordt geraakt in haar hand.

Beide vriendinnen bellen 112 en proberen nog eerste hulp te verlenen aan het slachtoffer. Lisa van Leeuwen overlijdt diezelfde nacht nog aan de steekwond.

De officier van justitie acht bewezen dat het slachtoffer is overleden aan de verwonding in haar buik, die door de verdachte is toegebracht. Volgens de officier is er geen sprake van moord, omdat de voorbedachte rade ontbreekt. Het gaat om doodslag. Hoewel verdachte de messen had gepakt om de indringers iets aan te doen als ze binnen zouden komen, zijn er onvoldoende aanwijzingen uit het onderzoek naar voren gekomen waaruit blijkt dat verdachte van plan was de jonge vrouw om het leven te brengen.   

Volgens de officier is er geen sprake van noodweer of psychische overmacht. De officier zei daarover op zitting dat het de eigen keuze van verdachte is geweest om zijn medicijnen niet te nemen, harddrugs te gebruiken en te blowen, waardoor hij hyperalert, zeer angstig en gespannen was met alle vreselijke gevolgen van dien. Ook een beroep op noodweer is niet aan de orde volgens de officier: "Uit het onderzoek blijkt niet dat er sprake was van een noodweersituatie, waarbij verdachte zich met een mes moest verdedigen. Er was geen sprake van een indringer.''

"De tragische dood van de jonge vrouw is voor de nabestaanden moeilijk te bevatten. Haar dood heeft voor alle nabestaanden een onherstelbaar leed teweeggebracht'', aldus de officier vandaag op zitting. Met het oog op de ernst van het feit is er volgens de officier alleen ruimte voor een lange gevangenisstraf van zeven jaar. Daarbij verzocht de officier, met het oog op de persoonlijkheid van verdachte, de rechtbank ook om hem TBS met dwangverpleging op te leggen, om de kans op herhaling te beperken.

De rechtbank doet 7 juli uitspraak.

Zie ook dit artikel.