Categorie├źn

Service

Justitie: Schiedammer liet witwassen via bitcoins

Justitie: Schiedammer liet witwassen via bitcoins
Nieuws

Justitie: Schiedammer liet witwassen via bitcoins

  • Redactie
  • 13-04-2018
  • Nieuws
Justitie: Schiedammer liet witwassen via bitcoins
SCHIEDAM - Martijn W. moest vandaag bij de Dordtse rechter uitleggen hoe hij voor een schijntje bitcoins kocht van zijn vrienden en deze voor de volle mep doorverkocht aan anderen. 

Een van die vrienden was Youssef A. uit Schiedam, zo meldt het Reformatorisch Dagblad. De 29-jarige A. zou fortuin hebben gemaakt in de handel van synthetische drugs.

W. pinde geld, maakte dat over aan A. die daarom volgens justitie in totaal voor miljoenen euro's aan bitcoins overmaakte aan W. Die verkocht deze en mocht een percentage zelf houden. Hij zou zo meer dan vijftigduizend euro hebben verdiend.

Hoe zijn Schiedamse vriend aan de bitcoins kwam, dat vroeg W. (36) zich nooit af, zo zei hij de rechter. Noch stond hij stil bij de vraag waarom W. ze niet zelf verkocht. Hij liep tegen de lamp nadat de banken alarm hadden geslagen.

Zodoende wordt W. door justitie witwassen ten laste gelegd.

Schiedammer A. wilde de rechter wel uitleggen waarom hij genoegen nam met de lage prijs: de bitcoinhandel was destijds financieel riskant, er was nog weinig vertrouwen op de bitcoinmarkt. Maar toen het over de bron van het virtuele geld ging, de vermeende drugshandel, beriep A. zich op zijn zwijgrecht.

Een andere vermeende ‘casher’ is de 31-jarige Audrius G. (31) uit Rotterdam. Justitie wil hem voor meer dan 750.000 euro plukken. Hij wordt ook verdacht van bedreiging van een vermeende handlanger. G. wordt daar dinsdag over aan de tand gevoeld. Dan komt het Openbaar Ministerie ook met de eis tegen W., A., G. en nog twee andere verdachten.

Eind vorig jaar zijn vijf andere verdachten veroordeeld. Zij kregen straffen van drie tot veertien maanden. Een zesde verdachte werd toen vrijgesproken.