Categorie├źn

Service

Kansrijk plan: zorgappartementen in Heilig Hartkerk

Kansrijk plan: zorgappartementen in Heilig Hartkerk
Gezond

Kansrijk plan: zorgappartementen in Heilig Hartkerk

  • Redactie
  • 30-11-2021
  • Gezond
Kansrijk plan: zorgappartementen in Heilig Hartkerk

SCHIEDAM - In de Heilig Hartkerk komen zorgappartementen. Daarin kunnen onder meer dementerende ouderen en andere mensen met behoefte aan extra zorg komen te wonen.

Dat is het plan van projectontwikkelaars Jos Lamper en Elbert van den Brink. Zij hebben aangegeven de kerk te willen kopen om daarin minimaal dertig wooneenheden in te bouwen voor mensen die een vorm van zorg nodig hebben. Voor de kenners: het gaat om mensen met een zogenaamd zorgzwaartepakket 5 of hoger. Appartementen met een eigen huiskamer, slaapkamer en toilet. En centrale voorzieningen.

Volgens planning komen er in de kerkruimte drie etages. Een van de verdiepingen zou een gesloten afdeling moeten worden. Lamper vertelt dat hij zo veel mogelijk elementen van het gebouw ook in de nieuwe functies zichtbaar wil houden. “Ik hoop dat je de hoogte kan blijven zien, en zo veel mogelijk van de kunstobjecten. We denken er ook over het voorportaal, dat in de jaren zestig is afgebroken, te herbouwen.”

Lamper en Van den Brink vinden steun voor hun plannen bij het bestuur van parochie De Goede Herder, dat gaat over de nieuwe bestemming van de kerk in de Gorzen, die in september vorig jaar werd gesloten voor de eredienst.

In extremis heeft in de katholieke kerk de bisschop van Rotterdam de beslissende stem in het verkopen en herbestemmen van kerkgebouwen. Een belangrijke adviesraad van het bisdom beoordeelde de plannen van de projectontwikkelaars uit Voorthuizen al positief.

Oude en nieuwe eigenaar van het kerkcomplex, gebouwd in 1926 en 1927, zijn ondertussen ook in overleg met de gemeente Schiedam over de plannen. Daarin wordt nagedacht over een bestemming voor de pastorie, het woonhuis voor het personeel en in de laatste decennia parochiecentrum naast het kerkgebouw, dat daarmee een eenheid vormt. Te denken valt aan een huisartsenpraktijk, maar ook de optie van zorgappartementen voor 24-uurszorg is open.

Met de gemeente zal ook gesproken moeten worden over de mogelijkheden om het gebouw aan te passen. “Formeel mogen we aan het gemeentelijke monument niets veranderen. Maar niets veranderen is geen optie, alles veranderen gaat te ver”, aldus Lamper. Ergens daartussen zal een midden gevonden moeten worden. “We hebben in ieder geval daglicht nodig in het gebouw.” Ook zal een bestemming moeten worden gevonden voor de toren; de ontwikkelaars denken aan logeerkamers. Met de omwonenden zal gesproken worden over de omgeving van het kerkgebouw. “We willen zeker de buurt bij de plannen betrekken. We hebben al begrepen dat de mensen uit de Merwedestraat graag een speelplaatsje willen, voor de kinderen. We gaan zeker kijken of we dat soort dingen in kunnen passen.”

Lamper stelt toe te werken naar een overdracht van de gebouwen in januari komend jaar.