Categorie├źn

Service

Keemink belangrijk voor winnend Oranje

Keemink belangrijk voor winnend Oranje
Sport

Keemink belangrijk voor winnend Oranje

  • Redactie
  • 17-09-2018
  • Sport
Keemink belangrijk voor winnend Oranje

Keemink (mid-mid in beeld) uit zijn dak na de overwinning; foto: Nevobo


VOLLEYBAL -  Wessel Keemink maakte gisteren een groot verschil voor het Nederlands volleybalteam op het WK. Oranje versloeg Europees kampioen Frankrijk. Een dag eerder werd zeer verrassend Olympisch kampioen Brazilië aan de zegekar gebonden.

Oranje staat nu tweede in de poule en kan de volgende ronde op het WK amper meer ontgaan
 
Tegen Frankrijk - nummer negen van de wereldranglijst - was er een vijfsetter nodig voor de winst. Oranje kwam eerst met 2-0 achter. Opmerkelijk was dat alle veertien spelers een aandeel hadden in de overwinning. Ook Wessel Keemink, die het tot dusver op het WK van indraaibeurten moest hebben.

Bondscoach Gido Vermeulen startte met hetzelfde team dat vrijdag China met 3-1 had verslagen: Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Gijs Jorna (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (middens) en Dirk Sparidans (libero).

Oranje nam direct 'vanuit het vertrek' een forse voorsprong: 10-3, met scores uit een sprongservice van zowel Abdelaziz als Ter Horst (beiden twee keer). Na die sterke start verdween de scherpte bij Nederland even. Frankrijk sloop langzaam dichterbij en kwam bij 17-17 op gelijke hoogte. Diefenbach nam in de eindfase van de set vanaf de servicelijn de Franse ster Ngapeth onder vuur, en met succes: 23-21. Oranje liet echter wat kansjes liggen en Rossard kon 23-25 binnenslaan.

In de tweede set kwam Nederland er niet aan te pas. Frankrijk liep uit naar 6-8 en 11-16. Oranje kreeg het gat niet meer gedicht en verloor de set met 19-25 na een score van middenman Le Goff.

Bondscoach Vermeulen besloot in de derde set over een andere boeg te gooien: hij wisselde met uitzondering van Jorna en Abdelaziz zijn volledige team in. Keemink kwam in het veld, met Michael Parkinson, Thomas Koelewijn, Maarten van Garderen en Just Dronkers. Met die nieuwe formatie werd het weer een wedstrijd. Abdelaziz werd uitstekend bediend door Schiedammer Keemink en scoorde punt na punt. Maar de Parkinson werd naast 'lange man' ook grote man voor Nederland, met drie killblocks: op 20-15, 24-21 en 25-21!

In de vierde set leek Frankrijk de verhoudingen te herstellen toen het een 5-10 voorsprong nam. Het verschil leek gemaakt maar Oranje vocht zich terug en kwam na een ace van Abdelaziz op gelijk hoogte: 12-12. In de bloedstollende fase die volgde hielden de Nederlandse mannen het hoofd erbij. Op 24-22 verdiende Oranje het eerste setpoint, weggewerkt door de Fransen. Om het tweede setpoint leverde invaller Jeroen Rauwerdink onder hoogspanning een uitstekende pass af bij spelverdeler Keemink, die Ter Horst bediende.  Dienst smash kwam in een keer terug over het net en daarna was het Parkinson die attent 25-23 binnensloeg.

In de vijfde set ging de stand gelijk op: 8-7 voor Nederland bij de helftwissel.  Van Garderen speelde zeer effectief en scoorde maar liefst drie keer met een tipbal. Ook Keemink maakte indruk op het publiek; hij toverde uit alle hoeken en standen goede set-ups tevoorschijn. Op 14-12 leek Nederland de zege binnen te hebben toen een Franse aanval buiten de lijnen belandde. Uit de aangevraagde challenge bleek echter dat de Nederlandse blokkering de bal licht had getoucheerd. Oranje beheerste dat kunstje ook. Een aanval van Parkinson leek uit, maar bleek na bestudering van de beelden getoucheerd door de Fransen: 15-13.