Volleyballers sluiten OKT af met nederlaag

• 08-10-2023

VOLLEYBAL - De Nederlandse volleyballers hebben hun laatste duel op het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) verloren. Argentinië troefde vandaag het team met Schiedammers Wessel Keemink duidelijk af: 3-0.

Oranje eindigt daarmee als zesde van de acht teams in de poule, maar is toch nog niet helemaal kansloos voor 'Parijs'.

Voor het toernooi leken de twee tegenstanders van vandaag elkaars belangrijkste concurrenten voor het tweede ticket dat de acht landen in de groep te verdelen hadden, achter de nummer 1-ploeg van de wereld op dit moment, Polen. Argentinië eindigt als derde, en legt het op punten af tegen Canada als nummer twee. Maar Nederland valt dus op het OKT in China ronduit tegen.

Zo ook in de onderlinge wedstrijd, met Keemink in de startopstelling. Nederland begon in de eerste set goed, kwam op 4-6, maar verloor toen vier punten op rij, en daarna stond het 13-8. Daarna rolde de set uit naar 25-18.

Met Gijs Jorna en Twan Wiltenburg binnen de lijnen kende Nederland een goede start in de tweede set. Na een ace van Tuinstra stond het 6-2. Dit was het teken voor de Argentijndse bondscoach Marcelo Méndez om zijn ploeg naar de kant te halen. In het midden van de set kwam Argentinië weer op gelijke hoogte (15-15), maar dankzij een snelle aanval door het midden via Parkinson behield Nederland de voorsprong. De Lange Mannen hielden dit vast tot Argentinië met een killblock van Loser het minimale voordeel wist te pakken: 22-21. Diezelfde Loser bracht Argentinië even later op setpunt. Nederland nam een time-out, waarin Piazza zijn team toesprak: ‘believe that it’s possible’. Oranje werkte vervolgens twee setpunten weg, maar met een blok verzilverde Vicentin de derde voor zijn team: 27-25.

Dankzij twee blokkeringspunten op rij van Keemink had Nederland opnieuw vroeg in de set een voorsprong te pakken: 3-6. Maar net als in de eerste twee sets duurt dat niet lang. Een punt van spelverdeler De Cecco geeft Argentinië voor het eerst in deze set de voorsprong (14-13), en de Zuid-Amerikanen houden de overhand daarna. In de slotfase krijgt de ploeg drie kansen om het af te maken. Ter Horst werkte het eerste setpunt weg, maar uiteindelijk bezegelde Loser de overwinning met zijn twaalfde punt van de wedstrijd: 25-22.

Nu het OKT erop zit is het zaak de hoofden niet te laten hangen. Er blijven plaatsen te vergeven op de spelen, op basis van de wereldranglijst zoals die juni volgend jaar is. Daarop staat Nederland nu dertiende, met 214,58 punt. Een plekje achter Canada, dat zich dit toernooi dus voor Parijs kwalificeerde. Voorlopig zijn Cuba, Servië en Slovenië, op respectievelijk de plaatsen 11, 9 en 7 de eerste teams die Nederland moet achterhalen op de ranglijst, omdat ook die zich nog niet hebben geplaatst.