Categorieën

Service

Volleyballers geven sterkste ploeg ter wereld partij, maar verliezen

Volleyballers geven sterkste ploeg ter wereld partij, maar verliezen
Sport

Volleyballers geven sterkste ploeg ter wereld partij, maar verliezen

  • Redactie
  • 07-10-2023
  • Sport
Volleyballers geven sterkste ploeg ter wereld partij, maar verliezen

Keemink (l); foto: FIVB


VOLLEYBAL - De Nederlandse volleyballers maakten het gisteren de Europees Kampioen en wereldranglijstaanvoerder knap lastig, maar wisten de strijd niet in hun voordeel te beslechten. Tegen Polen gingen spelverdeler Wessel Keemink en zijn collega's in vier sets onderuit.

De 'lange mannen' namen het op het Olympisch kwalificatietoernooi in China op tegen de sterkste ploeg in de wereld van het moment. Er zat lang het halen van een vijfde set in, maar met 27-29 trok Polen de wedstrijd toch naar zich toe.

Schiedammer Keemink begon in de basis die bondscoach Roberto Piazza opstelde, samen met Thijs ter Horst (diagonaal), Gijs Jorna en Wouter ter Maat (passer/lopers), Michael Parkinson en Fabian Plak (middens) en Robbert Andringa (libero).

Met gevarieerd spel liep Nederland in de eerste set uit naar een 5-2 voorsprong. Halverwege de set is het verschil – mede door een aantal Poolse aanvalsfouten – opgelopen naar vier. Dat is ook het verschil waarmee Nederland de eindfase van de set ingaat. Via een verwoestende knal van Ter Maat komt Nederland bij 24-19 op setpoint. Drie keer is scheepsrecht wanneer Bartlomiej Boladz de bal in het net serveert.

In het begin van de tweede set is het opnieuw Nederland dat het voortouw neemt. Het is vooral aan de fouten vanaf de servelijn te danken dat Polen bij 3-3 naast Nederland staat. Wanneer Polen bij 7-10 afstand dreigt te nemen, volgt een time-out van Piazza. Zes punten later is Piazza bij 9-14 toe aan zijn tweede time-out van de set. Het lukt Nederland niet om in het restant van de set vat te krijgen op de Polen. Weliswaar maakt Nederland veertien aanvalspunten, maar die worden gemaskeerd door een hoog aantal onnodige fouten: 17-25.

In de derde set lijkt Nederland via Ter Horst en Plak weg te lopen bij Polen. Het lukt Oranje echter niet om door te drukken. Tot aan de slotfase van de set geven beide teams elkaar weinig toe. Na een servefout van Ter Horst, gevolgd door zowel een sterke blokkering als een aanval van de Poolse sterspeler Leon, loopt Polen drie punten uit. Nederland weet het verschil nog terug te brengen naar twee punten, maar op 22-24 is het diagonaal Lukasz Kaczmarek die het tweede setpoint benut en Polen daarmee de leiding in de wedstrijd bezorgt.

In het begin van de vierde set neemt Polen op de serve van Klos een 0-4 voorsprong. Het verzet van Nederland lijkt ogenschijnlijk gebroken, maar de ploeg richt zich op. Bij 17-19 bedraagt het verschil nog maar twee punten. Op de serve van Tuinstra maakt Nederland drie punten op rij. Daarmee neemt het de leiding in de set over. Door een servefout van Semeniuk komt Nederland bij 24-23 op setpoint. Daarna volgen er nog drie kansen volgen om een vijfde set af te dwingen. Het lukt Nederland echter niet bal aan Poolse zijde op het goede moment op de grond te krijgen en bij 27-28 komt Polen via een blokkering van Klos op matchpoint. Na de serve van Kochanowski slaat Van Garderen de bal in de opvolgende aanval buiten de lijnen.

Nederland kan zich op dit toernooi niet meer rechtstreeks plaatsen voor de spelen in Parijs volgend jaar. Maar een hoge plek op de wereldranglijst kan Oranje ook het felbegeerde ticket opleveren; daarom telt elke wedstrijd die wordt gespeeld. Morgenochtend al, om zeven uur Nederlandse tijd, neemt Oranje het op tegen Argentinië.