Categorieën

Service

Kelly Dulfer klaar voor het WK

Kelly Dulfer klaar voor het WK
Sport

Kelly Dulfer klaar voor het WK

  • Redactie
  • 28-11-2023
  • Sport
Kelly Dulfer klaar voor het WK


HANDBAL - Donderdag, vanaf zes uur ’s avonds, handbalt het Nederlands damesteam in het Deense Frederikshaven tegen Argentinië. Het is de eerste wedstrijd van Nederland op het wereldkampioenschap, dit keer gehouden in Denemarken, Noorwegen en Zweden. 

‘Terug naar de wereldtop’, dat is het motto waaronder het team met Schiedamse Kelly Dulfer naar Scandinavië is afgereisd. “We verwachten veel van het WK”, vertelt Dulfer. “De sfeer in het team is goed en een paar vaste krachten zijn weer terug bij het team.” Zij doelt op Estavana Polman en Yvette Broch. De laatste stopte in 2018 in Oranje, wilde op de Olympische Spelen een come-back maken maar liet zich niet in het Corona-regime dwingen en weigerde nadien in te gaan op uitnodigingen voor het Nederlands team. Nu heeft zij wel ingestemd en is ze van de partij. Polman miste de spelen door een zware blessure aan haar knie en werd moeder, maar is er nu weer bij. 

Hun terugkeer stemt Dulfer tevreden: “We hebben een uitgebalanceerd team dit jaar.” Volgens de Schiedamse, handballend in Duitsland, genoeg voor een terugkeer naar de wereldtop.

De handbalvrouwen veroverden vier jaar geleden in Japan immers de wereldtitel, na een bloedstollende finale tegen Spanje. Twee jaar later moest Nederland de titel aan Noorwegen laten; dat gastland geldt dit toernooi ook als een van de favorieten. Dat geldt niet voor Nederland; de twee andere gastlanden en Frankrijk worden internationaal hoger ingeschat.

De eerste wedstrijden van Oranje zullen niet de moeilijkste zijn. Nederland is ingedeeld in groep H (er doen 32 teams mee) met Tsjechië, Argentinië en Congo-Brazzaville. De eerste drie van de groep gaan door naar een tweede ronde, die begint op 6 december. De beste twee landen van deze groepen gaan door naar de kwartfinales, waarna in steeds beslissende wedstrijden wordt gehandbald tot duidelijk is wie de beste van de wereld is.

De voorlopige selectie van Nederland bestaat behalve Dulfer en genoemde Polman en Broch uit de volgende speelsters: Lois Abbingh, Rinka Duijndam, Tamara Haggerty, Laura van der Heijden, Yara ten Holte, Dione Housheer, Tess Lieder-Wester, Angela Malestein, Larissa Nusser, Inger Smits, Zoë Sprengers, Nikita van der Vliet, Loïs van Vliet, Kelly Vollebregt en Bo van Wetering.

Dulfers verwachtingen zijn hooggespannen, maar ook nuchter. “We willen voor een medaille gaan, ook omdat het belangrijk is voor een goeie uitgangspositie voor het Olympisch kwalificatietoernooi volgend jaar." Want op dit WK staat niet alleen de wereldtitel op het spel. Ook ‘Parijs’ speelt nadrukkelijk mee. De wereldkampioen plaatst zich voor de Olympische Spelen; mocht Frankrijk de titel halen, dan kwalificeert de nummer twee zich direct. 

Om het Olympisch kwalificatietoernooi te halen, moet Nederland bij de eerste zes van het WK eindigen. Mochten zich bij deze eerste zes, landen bevinden die al via continentale toernooien plaatsing afdwongen - Oranje deed het niet goed op het EK - dan gaat ook de nummer 7, of 8 of 9.

Kelly Dulfer kijkt uit naar de wedstrijden, in eerste instantie drie stuks in Frederikshaven. “Ik zelf voel me fit en speel veel bij m’n club, SG BBM Bietigheim." De 29-jarige kondigde al aan komende zomer over te stappen naar Hongarije. Ze gaat spelen voor de topclub Györ. “Ik ben in vorm en hoop dat ik daarmee ook kan bijdragen aan een goed resultaat dit jaar op het WK!”