Categorieën

Service

Kennismaken met de nieuwe traumahelikopter

Kennismaken met de nieuwe traumahelikopter
Gezond

Kennismaken met de nieuwe traumahelikopter

  • Redactie/Flashphoto
  • 07-06-2018
  • Gezond
Kennismaken met de nieuwe traumahelikopter

Foto's: FlashphotoNL


ROTTERDAM - Het team van de traumahelikopter heeft een nieuwe helikopter. Het gaat om een H135 van Airbus, voorzien van de allerlaatste technische snufjes.

De H135 is nog een bijzonderheid; er vliegen wereldwijd niet meer dan veertig van deze helikopters. De machine in Rotterdam is de eerste van dit type in Nederland.

De fotografen van Flashphoto mochten de hellikopter bekijken - en in beeld vastleggen. Zij leerden dat het grootste voordeel vergeleken met de oude helikopter, de verbeterde ruimte binnenin is: voor de arts is er meer ruimte om een patiënt tijdens de vlucht te behandelen. Overigens: slechts in zo'n tien procent van de gevallen wordt een gewonde met de heli naar een ziekenhuis gebracht. Het is vooral het snel naar de plaats van bestemming brengen van de dokter, die het bestaansrecht van de traumahelikopter vormt.

Bij de H135 kan de patiënt via de achterkant van de heli naar binnen geschoven worden. De machine is verder stiller dan de vorige, wat ook weer prettig is voor de omwonenden van een inzetlocatie. Er kan meer brandstof mee dan voorheen, waardoor er meerdere inzetten achter elkaar gevlogen kunnen worden zonder bij te tanken. In de cockpit zijn de klokjes en metertjes vervangen door videoschermen voor een veel beter overzicht tijdens het vliegen. Ook heeft de helikopter een automatische piloot, wat voor de echte piloot weer handig is bij een ver van Rotterdam gelegen inzet.

Nadat de piloten vertrouwd waren gemaakt en getraind hadden met de nieuwe machine, kon deze in de operationele dienst zijn waarde gaan bewijzen. Het komende jaar rouleert de heli tussen de verschillende traumateams in Nederland, zodat alle piloten getraind kunnen worden op dit type helikopter.