Categorieën

Service

Kerstbomen en Drie Koningen

Kerstbomen en Drie Koningen
Uit

Kerstbomen en Drie Koningen

  • Han van der Horst
  • 06-01-2021
  • Uit
Kerstbomen en Drie Koningen

COLUMN - De jongeren van Groenoord hebben in de aanloop naar het nieuwe jaar de politie lang bezig weten te houden. Zij beschikten over vuurwerk uit duistere bron. Tegenover de handhavers zetten zij een guerrillatactiek in. Omdat ze de hoekjes en de gaatjes van hun wijk beter kenden dan de dienders, wisten ze de strijd lang vol te houden. Het leek wel of zij zich bepaalde adviezen van voorzitter Mao hadden eigengemaakt. Uitlokken, weg wezen, bezighouden, uitputten. Misschien had een Groenoordse jongere of oudere nog wel een oud exemplaar van het Rode Boekje liggen.

Toch heeft de jeugd van Zierikzee de straatschenders van Groenoord het nakijken gegeven. Midden in die Zeeuwse stad stond net zo’n kerstboom als wij hebben op de Grote Markt. Deze ging rond middernacht glorieus in vlammen op. Een en ander zal zeker vleugels geven aan het streven vuurwerk – Corona of niet – definitief te verbieden. Daarbij zal uiteraard ook gewezen worden op de betrekkelijke rust bij de eerste hulp afdelingen van de ziekenhuizen gedurende de afgelopen jaarwisselingen.

Wij kregen thuis pas eind jaren zestig voor het eerst een kerstboom. Als serieuze katholieken richtten wij wel een stalletje in met os, ezel, herders schapen en het kindje Jezus in de kribbe waar Jozef en Maria bij zaten te bidden. Een boom was heidens. Mijn grootouders hadden er wel één want opa trok zich nergens wat van aan. Op 2 of 3 januari organiseerde de gemeente een heel grote kerstbomenbrand. Daar mocht ik dan in het donker aan de hand van mijn vader naar toe. Veel mensen staken hun kerstboom trouwens al met oud en nieuw op straat in brand. Daar kraaide geen haan naar. Dat vond iedereen leuk en de brandweer had wel wat anders te doen dan de boel te komen blussen.

Nu ik erover nadenk, je had ook enorme en bloedige kerstbomenjachten waar oudere lezers persoonlijk aan hebben meegedaan. Wij verdedigden ons dan tot het uiterste tegen invasies vanuit het Witte Dorp, die dan ook allemaal deerlijk mislukten. Daar kunnen die watjes uit Groenoord een punt aan zuigen, maar daarover volgend jaar misschien meer.

Wij lieten ondertussen de kerststal tot vandaag, Drie Koningen staan, want zo hoorde dat. Uit een soort heimwee heb ik dit jaar de kerststal neergezet en die staat er nog steeds, Als iedereen een kerststal nam in plaats van een boom, zou dat een heleboel gesodemieter schelen.