Categorieën

Service

Vertellen en nadenken over Ketikoti in de Korenbeurs

Vertellen en nadenken over Ketikoti in de Korenbeurs
Gezond

Vertellen en nadenken over Ketikoti in de Korenbeurs

  • Advertorial
  • 24-06-2024
  • Gezond
Vertellen en nadenken over Ketikoti in de Korenbeurs


SCHIEDAM – Op zondagmiddag 30 juni, voorafgaand aan Ketikoti, organiseert Ludwina van Elshuis in samenwerking met de Bibliotheek Schiedam een bijzondere bijeenkomst in de Korenbeurs. Het doel is bewustwording over de trans-Atlantische slavernij naar Suriname en zoeken naar verbinding door met elkaar in gesprek te gaan. 

Ketikoti en de rol van jenever
Ketikoti, wat ’Ketenen Gebroken’ betekent, is een jaarlijks terugkerende feestdag in Suriname en Nederland, gevierd op 1 juli. Het markeert de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1863. Een dag van herdenking en viering, waarbij vrijheid, gelijkheid en verbondenheid centraal staan. Suriname en Schiedam delen een gemeenschappelijk verleden dat wordt gesymboliseerd door ‘Jenever’. Jenever speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de trans-Atlantische slavernij. 

Door naar elkaar te luisteren en verhalen te delen, wil Van Elshuis een brug slaan tussen het verleden, het heden en de toekomst. Van Elshuis: “Hoe werkt het slavernijverleden door in de huidige tijd en maatschappij? Iedereen is welkom om deze (gratis) bijeenkomst bij te wonen. Laten we samenkomen om te leren, te begrijpen en de vrijheid te vieren.”

Praktische informatie
Datum: zondag 30 juni van 14.00 – 16.30 uur
Locatie: Beurszaal in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam.
Toegang: gratis, aanmelden is niet nodig