Krasjes in grijs, oranje en bruin zorgen voor opschudding
- Redactie
- 04-05-2025
- Uit

Rothko & ik, alleen met een topstuk; foto: Aad Hoogendoorn
SCHIEDAM - Opmerkelijk nieuws uit ‘de pot’, het Depot van museum Boijmans van Beuningen. Grijs, oranje op kastanjebruin, nummer 8 is beschadigd. Oorzaak: menselijk handelen.
Het nieuws haalde afgelopen week nationale en internationale media. Zie hier. Ook veel Schiedammers zullen er even bij hebben stilgestaan, want ruim vijf jaar geleden maakten zij mooie of soms minder mooie tijden door, samen met ‘nummer acht’. Het schilderij hing in het Stedelijk Museum Schiedam, en mensen werden uitgenodigd om alleen, dus zonder de nabijheid van anderen, voor het werk te verblijven, zo lang ze wilden, om het kunstwerk echt tot zich te laten doordringen. Velen maakten van die gelegenheid gebruik. Zie dit artikel.
Mocht iemand nu vrezen dat dat in de toekomst niet meer mogelijk is en Grijs, oranje en kastanjebruin, of Grey, Orange on Maroon No. 8, zoals de kunstenaar het schilderij zelf noemde, rijp is voor de kliko… nee. Er zijn enkele krasjes ontdekt. “Experts onderzoeken wat de schade is en hoe het schilderij kan worden hersteld”, zo luidde de toelichting van het museum.
‘Grijs, oranje op kastanjebruin’ is gemaakt door Mark Rothko. Een beroemde Amerikaan, een abstract expressionist. Hij maakte het werk in 1960, in 1970 werd het door Boijmans aangeschaft.
Het schilderij behoort tot de stroming van de colorfieldpainting, een techniek waarbij grote vlakken van egale kleuren worden gebruikt zonder nadrukkelijke penseelstreken of scherpe afbakeningen. Het werk is fors van formaat, 2,3 bij 2,6 meter, en vertegenwoordigt nu volgens kunstkenners een waarde tussen de veertig en vijftig miljoen euro.
Maar ergens in de afgelopen maanden ging het dus mis. Het schilderij hing samen met vijf andere populaire en grote werken uit de museumcollectie, in de expositie Lievelingen. Boijmans is en blijft immers nog lang gesloten, dus de topstukken uit het museum worden met regelmaat in het Depot getoond.
Daar moet naar alle waarschijnlijkheid een kind, zo is de interpretatie, het schilderij hebben aangeraakt, en wel dusdanig dat er ‘kleine krasjes’ onderaan het werk zijn gemaakt.
Hoe groot de schade is, wordt nu door de experts becijferd. Maar dat de schrik groot is, moge blijken uit de consternatie die het nieuws van de krasjes opleverde.